Onderzoek naar gedrag rond Het Nieuwe Werken

Hoe gaan mensen om met de vrijheid die Het Nieuwe Werken hen biedt? Is HNW voor iedereen geschikt? Wat zijn voor werkgever en werknemer de valkuilen? Naar die belangrijke vragen start TNO binnenkort een onderzoek dat ook onder medewerkers van SSR gehouden wordt. Chris Baars, projectleider van SSR Werkt!, is benieuwd naar de uitkomsten.

BBB

Bij Het Nieuwe Werken, zoals dat ook bij SSR is ingevoerd, wordt het de werknemer mogelijk gemaakt op iedere plaats, dus niet per se op kantoor, te kunnen werken. Daarbij spelen de drie B’s een cruciale rol: Bytes, Bricks en Behaviour. Over de Bytes maakt Chris Baars zich geen zorgen. Sterker nog: hij is trots op de inmiddels goedlopende digitale infrastructuur waarover alle SSR-medewerkers kunnen beschikken. ‘We mogen zelfs wel zeggen dat we binnen de Rechtspraak voorop lopen in het optimaal gebruik maken van de moderne, digitale technologieën’, zegt hij. En ook met de Bricks zit het wel snor: ‘Op enkele aandachtspunten na biedt het SSR-gebouw in Utrecht een goede basis voor de toekomst’.

In de derde B, van Behaviour, ligt de grootste uitdaging én de winst. ‘Uit ervaring bij andere bedrijven en organisaties is bekend dat niet iedereen kan omgaan met de mate van vrijheid die Het Nieuwe Werken geeft. Er zijn mensen voor wie de relatie tussen bepaalde persoonskenmerken en de grote mate van zelfsturing binnen HNW niet matcht. Ook bij SSR zullen er mensen zijn voor wie dit geldt, of die het moeilijk vinden om activiteit- en  resultaatgericht te werken’, legt Chris Baars uit.
‘Voor ons is resultaatgericht werken een belangrijke basis onder Het Nieuwe Werken. In de praktijk blijkt ook bij SSR dat sommige aspecten van het werk voor bepaalde beroepsgroepen lastig te kwantificeren zijn. Toch is het nodig om een duidelijk beeld te hebben van hetgeen in het werk bereikt moet worden en hoe de individuele medewerkers hun persoonlijke doelen kunnen laten kloppen met die van onze organisatie. Juist omdat we met deze nieuwe manier van werken het resultaat als uitgangspunt nemen. Daarom is het goed dat TNO dit onderzoekt, naast de eigen evaluaties die we dit jaar samen met de medewerkers zullen uitvoeren. Eind dit jaar zullen de onderzoeksresultaten naar verwachting bekend zijn. We kunnen daar ongetwijfeld wijze lessen uit trekken en zullen daarbij, indien nodig, natuurlijk zoeken naar oplossingen’, vertelt de projectleider.

Avontuur

‘HNW blijft een avontuur’, vindt Chris Baars. Zeker de gedragskundige kant is, volgens hem, een doorlopend proces van flexibiliteit en aanpassen aan nieuwe omstandigheden en situaties. ‘Aan de vrijheid van HNW kleven nu eenmaal ook nadelen. Van heel kleine puntjes – zoals ‘aanleren’ dat je de flexplek na gebruik schoon dient achter te laten – tot het realiseren van een cultuuromslag: van controle naar vertrouwen. Vooral leidinggevenden waren, in de aanloop naar de nieuwe situatie, weleens bang dat er onvoldoende zicht zou zijn op hetgeen de medewerkers doen als ze elders werken. In de praktijk wint het vertrouwen steeds meer terrein. Maar daar zul je aan moeten blijven werken, en de sleutel ligt in handen van leidinggevende én medewerker’, meent de projectleider.

 

Nieuwsoverzicht