Nieuwe Zesdaagse over oordeelsvorming voor OM en ZM

Opnieuw organiseert SSR komend jaar de zogeheten ‘Zesdaagse’ rond een aantal aspecten van ‘rechterlijke oordeelsvorming’. Het streven van de zes bijeenkomsten is om zowel leden van de Zittende Magistratuur als het Openbaar Ministerie te laten reflecteren en discussiëren over dit belangrijke en actuele onderwerp.

Oordeelsvorming is niet alleen voor rechters een kerntaak met vele facetten, ook voor officieren van justitie en advocaten-generaal zijn waarheidsvinding, regie, emotie en publieke verantwoording cruciale aandachtspunten bij hun werk. Dat zijn dan ook de onderwerpen op het programma van de Zesdaagse 2014. Wetenschappers en personen uit  de praktijk van de rechtspraak en het Openbaar Ministerie uit Nederland en België en afkomstig uit verschillende disciplines zullen zes middagen hun licht laten schijnen op de thema’s vanuit diverse invalshoeken. Net als in de eerste editie van de Zesdaagse, eerder dit jaar, worden theorie en praktijk nauw aan elkaar gekoppeld en is er daarbij veel ruimte voor oefening, discussie en reflectie. Ook het leren vermijden van valkuilen bij oordeelsvorming is een praktisch onderdeel.

Inzichten

De SSR Zesdaagse is net als andere evenementen – zoals de Meillo-lezing, de summercourses rond het rechterlijk oordeel of de masterclass ‘Recht en Literatuur’ – gericht op verdere professionalisering van de deelnemers. Er is een programma samengesteld dat de deelnemers een veelheid aan inzichten biedt, waardoor het onderwerp ‘oordeelsvorming’ aanzienlijk meer inhoud en verdieping krijgt dan de puur materieelrechtelijke kanten ervan.
Hoewel de Zesdaagse ook voor beginnende rechters en officieren van justitie een eyeopener zal zijn, is het programma bij uitstek geschikt voor ervaren magistraten. Zij zullen, in het samenspel met artsen, psychologen, juristen, hoogleraren, onderzoekers en bestuurders maar ook door interactie onderling, tot nieuwe inzichten kunnen komen, zo verwacht de organisatie.

Programma

 
Het programma van de Zesdaagse valt uiteen in twee onderdelen. De eerste vier bijeenkomsten zijn geënt op de fasering in de gerechtelijke procedure via de onderwerpen: waarheidsvinding, regie & emotie, oordeelsvorming en publieke verantwoording. Waar zitten de valkuilen voor rechters en officieren van justitie bij het zoeken naar de ‘waarheid’ in het dossier? Hoe zijn emoties verweven met het juridische werk op zitting? Hoe verloopt de communicatie rond een uitspraak? Welke effecten kun je wel en niet bewerkstelligen bij media en publiek? Dit zijn allemaal belangrijke vragen met raakvlakken voor zowel rechters als officieren van justitie waarover stevig gediscussieerd zal worden.
De vijfde dag richt de aandacht op de persoon van de magistraat en heeft een internationaal karakter. Twee Belgische rechters bekijken dan, samen met de deelnemers uit België en Nederland, de positionering van de rechter of de officier van justitie in de samenleving. De zesde sessie richt de focus op de organisatie: wat betekent het –formeel maar ook emotioneel- om lid te zijn van de Rechtspraak.
Hoewel het mogelijk is om in te tekenen voor afzonderlijke sessies zit de waarde van het geheel in het ‘meerijden’ gedurende het hele evenement.
 
Net als in de vorige editie van de Zesdaagse is er ook een ‘Zevende’ dag waarop alle onderwerpen van de zes dagen nog eens op een originele manier worden samengevat. De precieze invulling van die slotdag volgt later. Zeker is dat dan ook de ‘Gele Toga’ wordt uitgereikt aan het koppel of trio inleiders dat, naar het oordeel van de deelnemers, het beste programma verzorgde.

bekijk het volledige programma.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via uw opleidingscoördinator (code ARRMZESD). De prijs per ronde bedraagt: € 135,-. Het bijwonen van alle rondes geeft een duidelijke meerwaarde. Wilt u deze alle zes bijwonen dan geldt een prijs van € 750,- i.p.v.  € 810,- 

Boekje SSR Zesdaagse 2013

Van de dit jaar gehouden SSR Zesdaagse is een boekwerkje verschenen. Bekijk het boekje in PDF formaat.

Nieuwsoverzicht