Nieuwe uitdagingen voor raio’s in Europa in 2013

SSR biedt ook dit jaar raio’s de mogelijkheid om een internationale stage te volgen. Met een permanente Europese invloed op ons nationale recht, is dit een unieke kans om specifieke ervaring op te doen. We vroegen een aantal oud-stagiaires naar hun ervaringen.

SSR biedt stageplaatsen aan bij drie Europese instellingen:

Europees Hof voor de Rechten van de Mens – Straatsburg

“Natuurlijk kun je als buitenstaander de belangrijkste arresten van het Hof lezen, maar door zelf de dossiers te bestuderen en door zelf beslissingen te schrijven, zit je er echt met je neus bovenop. Ik weet nu waar de gevoeligheden liggen en welke klachten het in Straatsburg niet halen.” (Marleen Hendriks, rechtbank Den Bosch) Internationale stage
“Een grote verscheidenheid aan onderwerpen is aan mij voorbij getrokken in het afgelopen jaar. Hieronder twee interessante zaken van mensen die bijstand ontvingen en een herintredingstraject moesten volgen. Het werk dat zij moesten aanvaarden maakte volgens hen inbreuk op het verbod van slavernij.” (Liselot Puiman, parket Amsterdam)
Een Europese stage van één jaar biedt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. De afgelopen jaren hebben raio’s hier onafgebroken een stageplaats gehad en hun ervaringen zijn zonder uitzondering positief.

 

Hof van Justitie / Gerecht in Eerste Aanleg – Luxemburg

In Luxemburg worden stages voor een half jaar aangeboden bij zowel het Hof van Justitie als het Gerecht van de Europese Unie. Elk met een eigen werkveld en dynamiek.

Hof van Justitie:

“Door het schrijven van instructies en door het voorbereiden van zaken in een vreemde taal ben ik mij bewuster geworden van de noodzaak van goede formuleringen en een logische structuur daarin. Zeker omdat deze voor mensen uit diverse landen met verschillende rechtsculturen begrijpelijk moeten zijn. Ik zal als magistraat zeker profijt hebben van deze vaardigheden. Door het werken bij het Hof ben ik bovendien goed bekend geraakt met de bronnen van het Europees recht waardoor ik makkelijker de juiste informatie kan vinden. Door zaken te volgen ben ik met verschillende procedures in aanraking gekomen, waardoor ik veel geleerd heb over het procedurele recht.” (Barbara Schenk, rechtbank Den Haag)

Gerecht van de Europese Unie:

“Zaken die voor het Gerecht komen zijn divers. Er zijn veel economisch gebaseerde zaken die gaan over procedures ten aanzien van merkenrecht, kartelbeslissingen, fusiebeslissingen of staatssteun. De merkenrechtprocedures maken een aanzienlijk deel uit van de aanhangige zaken voor het Gerecht. Een interessante zaak daarbij was die twee ondernemingen die strijden om een handelsmerk en in beroep komen tegen een besluit van het Bureau voor Harmonisatie van de Interne Markt.” (Eric Otten, rechtbank Amsterdam)

Eurojust – Den Haag

“Het mag gezegd worden: het is echt een leuke plek voor een raio. Enerzijds blijf je bij Eurojust sterk verbonden met het Nederlandse Openbaar Ministerie waarbij je Nederlandse opsporingsonderzoeken in het buitenland ondersteunt. Anderzijds werk je in een internationale omgeving en behartig je de belangen van buitenlandse collega’s in Nederland. Een bijzondere plek. Dat komt door de mooie zaken, het werken met dertig nationaliteiten onder één dak en het brede takenpakket.” (Boudewijn de Jonge, Eurojust Den Haag)
Niet in het buitenland, maar wel in Europees verband werken, kan bij Eurojust in Den Haag. Elke EU-lidstaat heeft bij Eurojust een kleine vertegenwoordiging officieren van justitie en/of politie afgevaardigd. De Nederlandse vertegenwoordiging bestaat standaard uit drie officieren en een parketsecretaris. Met dit team worden jaarlijks enkele honderden onderzoeken ondersteund. In dit team is ook plaats voor een raio, het liefst iemand die een jaar kan blijven.

Stageplaatsen

Bij elk van de genoemde instellingen zijn stageplaatsen beschikbaar. Heb je belangstelling (ook al is het voor de toekomst), neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs Hansi van Wezel en Ed Hartjes om te bespreken welke mogelijkheden er voor jou zijn.

Contactgegevens: Ed Hartjes (E: j.e.hartjes@ssr.nl / T: 0623823022)
Hansi van Wezel (E: h.van.wezel@ssr.nl / T: 06-20596730)

 

Nieuwsoverzicht