Nieuwe masterclass: Kansrekening in de rechtszaal

Hoewel het boven tafel krijgen van de absolute waarheid het ideaal mag zijn, speelt kansrekening in de praktijk een belangrijke rol in de rechtszaal. Veel officieren en rechters kennen de worsteling met het begrip ‘kans’. Wat is de kans dat een onwaarschijnlijk scenario wel degelijk heeft plaats gevonden? En welke conclusies trekken we uit die kansrekening?

Op vrijdag 1 november 2013 organiseert SSR over bovenstaand thema de masterclass “Kansrekening in de Rechtszaal”, een intensieve, interactieve en inspirerende dag onder leiding van Ronald Meester, hoogleraar in de waarschijnlijkheidsrekening aan de Vrije Universiteit.

Tijdens de masterclass zullen de volgende onderwerpen aan bod komen:

• Een filosofische beschouwing over de betekenis van het begrip “kans”. Hoe verhoudt zich dit tot de juridische praktijk en wetgeving?
• Enige reflectie op het feit dat rekenen met kansen altijd gebeurt in ‘modellen van de werkelijkheid’.
• ‘Redeneren onder onzekerheid’: hoe doe je dat en voor welke fouten moet je waken?
• Getallen kunnen behoorlijk contra-intuïtief zijn. Een aantal voorbeelden ter waarschuwing.
• Bespreking van een aantal strafzaken waarbij het werken met of het gebruiken van kansen een grote rol heeft gespeeld.
• De rol van kansrekening bij het interpreteren van een DNA match, of bij het zoeken naar een familielid van de donor van een DNA profiel (familial search, sinds vorig jaar onder voorwaarden in Nederland toegestaan).

De masterclass is bestemd voor officieren en advocaten-generaal, evenals rechters en raadsheren met minimaal vijf jaar ervaring in grote strafzaken.
Van de deelnemers wordt verwacht dat zij vóór de masterclass het toegezonden studiemateriaal bestudeerd hebben. Zonder voorbereiding is een actieve deelname niet mogelijk. Deze voorbereiding neemt ongeveer acht uur in beslag.

Er is plaats voor maximaal 24 deelnemers, de kosten voor deelname bedragen 199 euro. Locatie: Jaarbeurs Utrecht. Aanmelden kan via de lokale opleidingscoördinatoren.  

Over de docent

Prof. dr. Ronald Meester is als getuige deskundige betrokken geweest bij diverse grote rechtszaken. Hij geeft jaarlijks een faculteitsoverstijgende collegecyclus over het gebruik van kansen in het recht. Ook verzorgt hij regelmatig voordrachten en cursussen over dit onderwerp aan gerechtshoven en universiteiten. Meester publiceert in verschillende tijdschriften voor wiskundigen, juristen en forensisch deskundigen.

 

Nieuwsoverzicht