Nieuwe indeling opleidingsaanbod OM

SSR heeft samen met een brede vertegenwoordiging van het Openbaar Ministerie een nieuwe opzet ontwikkeld voor de OM-opleidingen in 2014. Dit gebeurde tijdens een tweedaagse opleidingsconferentie eind augustus.

Stevan BurgmeijerDe nadruk voor de vernieuwde opleidingen van OM-medewerkers komt meer te liggen op de werkomgeving en de kenmerken van het werk en minder op functiebenaming en organisatieonderdeel. “Waar het om gaat is dat mensen datgene leren wat ze nodig hebben voor het werk. Van het simpelweg ‘afvinken van cursus op een lijst’ willen we naar een opleidingsactiviteit die je daadwerkelijk verder helpt in je werk. Dat is de klus die geklaard moet worden”, aldus Steven Burgmeijer, hoofd HRM van het Openbaar Ministerie, over de reden van de verandering.

Indeling in thema’s

In de nieuwe opzet zijn alle cursussen en leeractiviteiten ingedeeld in vier thema’s: High Impact Crime; Wijkgerelateerde criminaliteit/ZSM; Ondermijning en CVOM/Verkeer. Een vijfde categorie ‘Bijzonder’ bevat opleidingen voor OM-medewerkers die werkomgevingoverschrijdende functies hebben. Daarnaast is er nog een ‘overig aanbod’ van titels die niet onder een specifiek thema onder te brengen zijn zoals actualiteitencursussen. De opleidingscoördinatoren binnen de parketten gaan op korte termijn met de medewerkers om de tafel om de opleidingsvraag binnen de vier thema’s te bepalen. SSR gaat daarna de uitvoeringen plannen. Daarbij wordt wanneer dat wenselijk is, gebruik gemaakt van de nieuwe decentrale cursuslocaties van SSR.

Eigen verantwoordelijkheid

Diederik Greive, directeur opleidingen OM Diederik Greivebij SSR, benadrukt het belang van een actieve houding van OM-medewerkers in de nieuwe opzet: “Professionals nemen verantwoordelijkheid voor hun ontwikkeling en formuleren hun eigen opleidingsvraag. SSR beantwoordt deze vraag en dat antwoord zal lang niet altijd meer een standaard cursus zijn. We gaan samen met de professional op zoek naar de manier van kennisoverdracht die het beste werkt!”

Overgangsjaar

De vernieuwing van het aanbod, en het vergroten van betrokkenheid van professionals en experts daarbij, krijgt de komende jaren verder vorm. 2014 is daarbij een overgangsjaar. Het gehele OM-opleidingsstelsel is dan ‘onder constructie’ waardoor niet alle leeractiviteiten vernieuwd kunnen worden aangeboden. In 2015 moet het programma volledig vernieuwd zijn.

Bekijk de titels van het opleidingsaanbod OM 2014 per thema.

 

Nieuwsoverzicht