Nieuwe bouwstenen voor initiële opleiding ZM opgeleverd

Met de invulling van de voorfase, het ontwerp voor het leertraject voor praktijkopleiders en het programma voor de ontwikkeling van kernopleiders heeft SSR drie belangrijke bouwstenen voor de nieuwe initiële opleiding ZM gerealiseerd. De stuurgroep, waarin naast SSR ook de gerechten en de Raad voor de rechtspraak vertegenwoordigd zijn, gaf onlangs groen licht voor deze uitwerkingen van het ontwerp.

Voorfase

Tijdens de voorfase maken de rechters in opleiding (rio’s) kennis met het vak in brede zin en stellen zijn hun eigen leerbehoefte vast. SSR heeft in samenwerking met collega’s uit de gerechten een uitgebreid programma ontwikkeld voor dit innovatieve onderdeel van de opleiding dat drie maanden duurt. Na een collectieve startweek is de rio tijdens de voorfase afwisselend actief in het gerecht en in het ressortelijke leerwerkteam met andere rio’s. Binnen het gerecht begeleidt de praktijkopleider de rio, binnen het leerwerkteam is deze rol weggelegd voor de kernopleider vanuit SSR. Ook een korte stage bij het OM maakt deel uit van de voorfase. “De rio staat tijdens de voorfase al met zijn voeten in de klei en maakt door op de praktijk gebaseerde cursussen en trainingen kennis met de competenties die een rechter nodig heeft”, vertelt Janneke Veenbergen, projectleider binnen SSR. “Het ontwikkelen van judge craft staat centraal.”

Leertraject praktijkopleiders

Alle praktijkopleiders die de nieuwe rio’s gaan begeleiden, maken in een nieuwe basistraining kennis met de filosofie van de opleiding. Coaching en het creëren van een stimulerende werkomgeving nemen straks een centrale plaats in. “Daarbij vormt de al aanwezige kennis en ervaring van de rio een belangrijk uitgangspunt”, aldus Janneke Veenbergen.

De nieuwe basistraining voor praktijkopleiders bestaat uit drie modules, waarbij de tweede module varianten kent voor beginnende en voor ervaren opleiders. In aanvulling op de modules worden jaarlijks een landelijke opleidersdag en drie ressortelijke opleidersdagen georganiseerd. In november wordt de eerste groep praktijkopleiders getraind, zodat zij in januari klaar staan om de eerste nieuwe lichting rio’s te begeleiden. 

Ontwikkeling kernopleiders

De wervings- en selectieprocedure van de eerste drie kernopleiders is momenteel in volle gang. De kernopleider, die gedetacheerd wordt bij SSR, begeleidt een rio gedurende de gehele opleiding bij zijn ontwikkeling en leeractiviteiten buiten de werkplek. De kernopleiders zijn ervaren opleiders en krijgen daarom voor hun eigen ontwikkeling een maatwerkprogramma vanuit SSR aangeboden. Janneke Veenbergen: “Het programma sluit aan bij het cv van de opleider, bij de uitkomsten van het assessment en bij het functieprofiel. Een gebalanceerd programma dus.”

De invulling van de voorfase en het ontwerp voor de opleiderstrajecten is voor medewerkers van de Rechtspraak na te lezen op www.ssr.nl en op de projectpagina op Intro Landelijk. Meer informatie over de opleiding is verkrijgbaar via Janneke Veenbergen, projectleider SSR, via j.veenbergen@ssr.nl of 06 11951229.


Achtergrondinformatie: Op weg naar de nieuwe opleiding

Op 1 januari 2014 starten de eerst nieuwe rio’s aan de vernieuwde initiële opleiding tot rechter en raadsheer. De lopende implementatie is een gezamenlijk project waarbinnen behalve SSR ook projectgroepen vanuit de gerechten en de Raad voor de rechtspraak bouwstenen opleveren. Een landelijk projectteam coördineert in opdracht van de Raad en onder leiding van Bertje van Stiphout de realisatie van de opleiding. Meer informatie over het ontwerp voor de opleiding en over de implementatie ervan, vindt u op de website van SSR en (alleen voor medewerkers van de Rechtspraak) op Intro Landelijk.

  

 

 

Nieuwsoverzicht