Nederlandse opleidings – en kennisaanpak scoort hoog in Europa

Rosa Jansen, voorzitter CvB SSR en tevens voorzitter van de Steering Committee van het Europees Juridisch Training Network (EJTN) sprak onlangs in het Europees Parlement te Brussel. Op verzoek van het Parlement sprak zij over ‘The sense of sharing knowledge, judgecraft en autonomy. A Dutch narrative’.

Jansen hield een pleidooi voor een multidimensionale aanpak en bepleitte tevens kennisdeling en versterking van het vakmanschap van de rechter in een Europese context. Het bewustzijn van de autonomie van de nationale gerechten bij de toepassing van Europees recht werd daarbij door haar centraal gesteld. Daarnaast presenteerde zij kort ‘MIJN SSR’ als een mogelijk model voor een Europees e-Justice programma. SSR investeert al enige jaren in de ontwikkeling van deze digitale leeromgeving en rolt deze online wijze van leren en kennisdelen uit voor de Nederlandse rechterlijke macht.

Reinier van Zutphen, president CBb en tevens voorzitter van het netwerk van Europese Gerechtcoördinatoren (GCE’s), sprak bij deze bijeenkomst over het Nederlandse Eurinfra-project en de manier waarop dit Europabreed zou kunnen worden uitgerold. Deze financiële impuls van de Raad voor de rechtspraak en het netwerk van GCE’s zijn succesvolle manieren om Nederlandse rechters en juridisch medewerkers aan Europees recht te verbinden.

De bijeenkomst was georganiseerd door Mr. Luigi Berlinguer, eerste vice-voorzitter van de Commissie juridische zaken van het Europese Parlement. Tevens was aanwezig Mrs. Vivian Reding, vice-president van de Europese Commissie en portefeuillehouder Justitie en Mensenrechten.

Lees het door Rosa Jansen en Dr. Herman van Harten aan het Europees Parlement gepresenteerde paper ‘The sense of sharing knowledge, judgecraft en autonomy. A Dutch narrative on how to optimmally equip judges fort heir specific role in the EU´s judicial system.´

Nieuwsoverzicht