Management Development traject voor teamvoorzitters van start

“Je eigen werkplek is de beste omgeving om jezelf te ontwikkelen”, zo vertelt Anja Bögemann tijdens de start van het eerste management development traject voor teamvoorzitters, afgelopen dinsdag 16 april in Utrecht. Anja Bögemann, programmamanager bij SSR, spreekt uit ervaring over leiderschapsontwikkeling binnen het middenmanagement van de Rechtspraak. “Tien jaar geleden maakte ik deel uit van een eerste groep sectorvoorzitters die een soortgelijk traject inging. Nog steeds zoekt deze groep elkaar op. Dat zegt wel iets over de band die je met elkaar opbouwt in zo’n ontwikkeltraject.”

Verschillende leiderschapsstijlen

Nicole Visscher, senior trainer, benadrukt tijdens de kick-off dat verschillende achtergronden leiden tot verschillende leiderschapsstijlen. Als de twaalf teamvoorzitters op een denkbeeldige landkaart van Nederland vanaf hun geboorteplaats over hun achtergrond vertellen, blijkt de groep inderdaad een gemêleerd gezelschap. “Dit traject is dan ook gebaseerd op de gedachte en overtuiging dat persoonlijke en professionele ontwikkeling van individuele professionals de kracht van de Rechtspraak als geheel versterkt”, aldus Nicole Visscher. 

Nieuwe rol in een veranderende omgeving

Het management development traject ondersteunt teamvoorzitters in hun nieuwe rol binnen een sterk veranderende en hectische omgeving. Daarbij ligt de focus op de Rechtspraak als collectief. Henk Naves, president van de rechtbank Gelderland, onderstreepte in dit kader het belang van goede samenwerking tussen teamvoorzitters en bestuurders. Het traject heeft dan ook inhoudelijke samenhang met de binnenkort van start gaande leergang ‘Collectieve Bestuurskracht’ voor alle bestuurders.

Tijdens een achttal bijeenkomsten en twee praktijkobservaties ontwikkelen de deelnemers toegepaste managementvaardigheden. Hierbij wordt ingegaan op thema’s als groepsdynamica, voorkeursstijlen, organisatiebelangen en efficiënte bedrijfsvoering. Ook verbetering van relevante soft skills komt ruimschoots aan bod. Reflectie en intervisie zijn hierbij belangrijke leerinstrumenten.

Veel animo

Er is veel belangstelling om deel te nemen aan het programma. SSR is inmiddels gestart met het verzorgen van vier parallelle trajecten met elk twaalf deelnemers. In september starten nog eens drie vergelijkbare trajecten. Omdat ook deze uitvoeringen al zijn volgeboekt, bekijkt SSR de mogelijkheden om de leergang ook in 2014 te verzorgen.

Meer informatie over management development voor teamvoorzitters en over andere leiderschapstrajecten van SSR vindt u elders op de website van SSR.

Nieuwsoverzicht