Joop Pot: SSR goed voorbeeld van Het Nieuwe Werken

SSR is goed op weg met de doorvoering van Het Nieuwe Werken. Dit blijkt uit recent onderzoek door TNO. De getroffen maatregelen sluiten goed aan op de behoeften van de medewerkers en zij zijn over het algemeen positief over management, support en de cultuur voor HNW. Voor Joop Pot, lid van de Raad voor de rechtspraak, is SSR daarmee een goed voorbeeld voor de gerechten om eventuele gevoelens van angst en bedreiging voor deze vernieuwingen weg te nemen.

Joop PotHet TNO-onderzoek is de eerste officiële evaluatie sinds Het Nieuwe Werken eind 2012 bij SSR werd ingevoerd. Ruim drie kwart van de medewerkers deed hieraan mee en zij gaven de doorgevoerde vernieuwingen op vrijwel alle fronten een hoog rapportcijfer. Wel zouden er meer mogelijkheden moeten komen voor telefoneren en vertrouwelijke gesprekken en moeten medewerkers elkaar vaker houden aan gedragsafspraken zoals niet praten op een concentratie plek, zo blijkt uit de eerste peiling.

Angst

Voor Joop Pot, die bij de Raad voor de rechtspraak Het Nieuwe Werken bij de gerechten in zijn portefeuille heeft, kunnen de gerechten misschien een wijze les trekken uit het TNO-rapport. ‘Hoewel de Presidentenvergadering recentelijk de visie op Het Nieuwe Werken heeft vastgesteld, bleek er toch nogal wat angst te zijn om in een keurslijf gedwongen te worden. Die angst is veelal gebaseerd op onzekerheid over bijvoorbeeld de huisvesting of over de acceptatie door de medewerkers van HNW-maatregelen. Het TNO-onderzoek naar de situatie bij SSR geeft aan dat dat soort angsten en onzekerheden een uiteindelijke tevredenheid niet in de weg hoeven te staan.’

Divers

Het nemen van concrete stappen bij de doorvoering van Het Nieuwe Werken laat bij de gerechten nog een divers beeld zien, vindt Joop Pot. ‘Het ene gerecht is verder dan het andere in het zetten van concrete stappen. De invoering van deze vernieuwingen is een zaak van ieder gerecht afzonderlijk. Wel is afgesproken dat er bij organisatorische veranderingen of wijzigingen op huisvestingsgebied meteen gewerkt wordt conform de gedachten van Het Nieuwe Werken. Dat geldt bijvoorbeeld ook wanneer er bij de gerechten ruimte vrij komt die opnieuw moet worden ingevuld. Dan zullen wij ook vanuit de Raad bekijken hoe die ruimte het best kan worden benut: met externe huurders of voor intern gebruik, maar dan wel volgens het concept van de moderne tijd met flexibele werkplekken of gedeelde kamers’, aldus Joop Pot. Volgens hem heeft Het Nieuwe Werken bij de gerechten een lange aanloop gehad, maar wordt de visie daarachter inmiddels overal onderschreven en is het handboek gereed – compleet met handvatten om concrete maatregelen te nemen. ‘Het is nu verder aan de besturen om alles te implementeren. Wat mij betreft kunnen ze daarmee voortvarend aan de slag gaan. Net als bij SSR zal dit alles een succes worden. Daar ben ik van overtuigd. En zo niet: dan wordt het tijd voor een goed gesprek’, besluit Joop Pot.

Bekijk het TNO-rapport

In eerdere nieuwsberichten op deze site lichtten teamleider Chris Baars en marketing & communicatieadviseur Conny Hendriksen bij SSR de Bytes, Bricks en Behaviour kant van HNW toe. Het succes van de invoering van HNW valt en staat met goede voorbereiding. Zij delen graag de ervaringen bij SSR met belangstellenden uit de ZM/OM.  (artikel Chris Baars, artikel Conny Hendriksen)

Nieuwsoverzicht