Jan Moors: ‘Leiderschap moet je blijven trainen’

‘Leiding geven en besturen is een doorlopend ontwikkelproces dat je moet blijven trainen. De Rechtspraak en de samenleving zijn niet statisch. Leiderschap moet daarin meebewegen.’ Dit vindt Jan Moors, voorheen lector Strafrecht ZM en nu lector Leiderschap bij SSR.

Volgens Jan Moors biedt SSR inmiddels een mooi pakket aan leiderschapstrainingen voor de Zittende Magistratuur . ‘Maar met één training ben je er nog niet’, benadrukt hij.

Eenheid

Voor de ontwikkeling van de Rechtspraak is het volgens de lector ongelooflijk belangrijk dat er eenheid is in de manier waarop binnen de organisatie en naar buiten wordt opgetreden. Jan Moors‘Rechters mogen dan als rechter onafhankelijk zijn, zij onderkennen tegenwoordig allemaal het belang van de uitstraling die wij als rechterlijke organisatie als geheel, met één intrinsiek gedachtengoed, horen te hebben. Om die eenheid van normen en waarden zowel in- als extern te bewerkstelligen én te laten zien is niet altijd even gemakkelijk. Bestuurders en leidinggevenden spelen daarbij een cruciale rol. Zij moeten duidelijk maken dat het vinden van de balans tussen rechterlijke vrijheid en het tonen van één gezicht weliswaar lastig is, maar goed mogelijk met de juiste houding en kennis’, aldus Jan Moors.

Gesprek

In de leiderschapstrainingen die SSR inmiddels aanbiedt, ligt het accent vooral op met elkaar in gesprek zijn en reflecteren over de manier waarop die eenheid van rechtspraak vorm kan krijgen. Wat kunnen bestuurders en leidinggevenden (teamvoorzitters, afdelingsvoorzitters, operationeel managers) bij ZM doen om die gewenste eenheid tot stand te brengen? Jan Moors is blij dat die gesprekken gevoerd worden. ‘Binnen de rechterlijke organisatie waren we nog niet gewend aan het voeren van dergelijke ingewikkelde gesprekken. Daar is lef en overtuigingskracht voor nodig. En bepaalde vaardigheden die we in de trainingen rond persoonlijk en collectief leiderschap veel oefenen. De reacties van de vele deelnemers aan de leiderschapstrainingen zijn positief. Maar de meesten vinden wel dat het geven van leiding in de huidige rechterlijke organisatie een doorlopend proces is van ontwikkeling en aanpassing. Het volgen van een basistraject bijvoorbeeld, zoals het druk bezochte Management Development-programma voor teamvoorzitters, zou eigenlijk een “oneindig” vervolg moeten krijgen. Er zouden steeds weer herhalende bijeenkomsten moeten plaatsvinden, waarin de opgestoken lessen steeds opnieuw met elkaar overdacht en geoefend worden,’ aldus de lector.

Investering

Het steeds opnieuw investeren in leiderschapstrainingen voor leidinggevenden en teamvoorzitters mag volgens Jan Moors nooit als ‘weggegooid geld’ gezien worden. ‘Rechters verkassen niet snel naar een andere organisatie of het bedrijfsleven. Dat maakt dat de rechterlijke organisatie langdurig kan profiteren van alle kennis en ontwikkeling die deze medewerkers kunnen opdoen. De basistrainingen van nu duren relatief kort en zijn vooral gericht op de relatie tussen de leidinggevende en het team, de individuele leden van het team en het bestuur.  Zeker voor de teamvoorzitters zou dit een non-stop ontwikkeltraject moeten zijn. Met steeds weer en nog meer intervisie-mogelijkheden en praktijkoefeningen die afgestemd zijn op de steeds veranderende actualiteit. Het is een leer- en oefenproces dat eigenlijk nooit is afgelopen. Ik hoop dan ook dat investeren in bestuurs- en managementtrajecten nog meer een ‘going concern’wordt’, aldus Jan Moors.

boekje kwalitatief en krachtig leiderschap
meer informatie over de leiderschapsprogramma’s

Nieuwsoverzicht