Hans van Atteveld nieuwe lector strafrecht ZM

Hans van Atteveld zal SSR versterken als lector strafrecht. Hij volgt Jan Moors op die zijn expertise voortaan in zal zetten binnen het nieuwe lectoraat leiderschap. Van Atteveld combineert het lectoraat met zijn functie van senior rechter in de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Hans van AtteveldDe keus om als lector strafrecht bij SSR aan de slag te gaan, is gezien het cv van Van Atteveld geen onlogische. Als docent universitair strafrecht in Tilburg en aan de Open Universiteit deed hij uitgebreide onderwijservaring op. Ook is hij al een aantal jaren docent voor SSR voor de basiscursus RC en de ‘Dag van de RC’. Dankzij zijn ervaring als officier van justitie, advocaat-generaal, raadsheer en rechter heeft hij bovendien een brede kijk op de strafsector.     

Als lector wil Van Atteveld zich inspannen om onderwijs nog meer een geïntegreerd onderdeel van de loopbaan van strafrechters te maken. “We moeten rechters verleiden en enthousiasmeren om zich met behulp van onderwijs verder te ontwikkelen”, vertelt Van Atteveld. Hij realiseert zich ook dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. “Natuurlijk hebben zowel individuele rechters als leidinggevenden de neiging om in de dagelijkse drukte educatie minder prioriteit te geven. Het vergt immers een tijdsinvestering waarvan het rendement niet direct zichtbaar is. Toch weet ook iedereen dat het voor inhoudelijke ontwikkeling essentieel is om kennis te delen. En daar speelt SSR een prominente rol bij.”

Cursisten en gerechten die hun tijd investeren bij SSR mogen van Van Atteveld ook het een en ander verwachten. “Een cursus, seminar of themadag moet goed aansluiten bij de bestaande kennisbehoefte. Actuele thematiek is dus belangrijk. Als lector kan je daarvoor een nuttige schakel vormen tussen de praktijk en de cursusorganisatie van SSR.” Van Atteveld benadrukt ook het belang van de niet-vakinhoudelijke cursussen. “Een goede rechter heeft vakkennis, maar heeft ook veel aandacht voor onderwerpen als communicatie en regievoering. Ook daarin kan en moet je jezelf ontwikkelen.”

De nieuwe initiële opleiding ZM en het verbeterprogramma KEI zijn belangrijke aandachtspunten in 2014, ook voor de sector strafrecht ZM. Van Atteveld hierover: “Dit zijn uitdagende projecten waar we als strafrechtsector de nodige bijdragen aan gaan leveren. In de rol van intern adviseur en vraagbaak kan ik de cursusmanagers van SSR van actuele en relevante inzichten uit de praktijk voorzien.” Een aanvullend idee dat de nieuwe lector wil gaan onderzoeken is het groepsgewijs volgen van leerlijnen. “Door samen met een vaste groep collega’s uit het land een serie inhoudelijk gerelateerde cursussen te volgen, kan een waardevolle groepsdynamiek ontstaan. Die dynamiek draagt bij aan meer en betere onderlinge kennisuitwisseling en een grotere betrokkenheid van cursisten.”    

Van Atteveld begint per 1 december bij SSR, of zoveel eerder als zijn huidige werkzaamheden dat toelaten.

     

 

 

Nieuwsoverzicht