Focus op opleider als coach

In de filosofie van de nieuwe initiële opleidingen is een prominente coachende rol voor de praktijkopleider opgenomen. De nieuwe training ‘Opleiden vanuit je kracht’ geeft opleiders binnen de Rechtspraak de handvatten om, gebruik makend van hun eigen kwaliteiten, hun nieuwe collega’s optimaal te begeleiden.

“Bij coachen draait het veel meer om op effectieve wijze te stimuleren en te enthousiasmeren, dan om het overdragen van kennis en het testen ervan’, vertelt Diny Schambergen, coachingsexpert bij SSR en betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe training. De opleider bevindt zich nu nog vaak in een spanningsveld wanneer deze een raio enerzijds kennis bij moet brengen en deze anderzijds ook moet beoordelen. In de nieuwe opleiding komt de beoordeling grotendeels los van de opleider te staan. Door de overdracht van vakinhoud te combineren met begeleiding en coaching, komt de rol van opleider meer in balans.

De training ‘Opleiden vanuit je kracht’ biedt handvatten voor gespreksvoering met de rio (de nieuwe benaming voor raio en rio tezamen) op een ander niveau dan de inhoud. Hoe stimuleer je de rio zelf op zoek te gaan naar de juiste kennis? En hoe maak je in je coaching duidelijk onderscheid tussen vorm en inhoud? Bovendien krijgt de deelnemer meer inzicht in de eigen voorkeursstijlen als opleider. Joris Udo de Haes en Annelies Hillen, beiden ervaren coaches en opleiders, verzorgen de training.

Op 7 maart is de eerste eendaagse training succesvol verzorgd bij de rechtbank Den Haag. Twaalf enthousiaste opleiders van de sector bestuursrecht en twee van de sector strafrecht volgden de module. SSR organiseert de training, die een verdieping vormt op de basis ‘Training Praktijkopleiders’, op verzoek incompany bij rechtbanken. “Het is een groot voordeel om een dergelijke training lokaal voor een groep opleiders te organiseren”, vertelt Diny Schambergen. “We leggen zo de basis voor een blijvende intervisiecultuur”.

Wilt u meer weten over de training en de mogelijkheden om hier aan deel te nemen? Neem dan contact op met cursusmanager Theo Jansen via 06 2117 9609 of tm.jansen@ssr.nl.

 

Nieuwsoverzicht