Elf studenten voltooien OM-opleidingsvariant bij ROC van Amsterdam

Elf studenten van de mbo-opleiding ‘juridische zakelijke dienstverlening OM’ hebben onlangs hun diploma behaald. Hun driejarige opleiding is door het Openbaar Ministerie in samenwerking met SSR en het ROC van Amsterdam (ROCvA) ontwikkeld.

De bestaande mbo-opleiding ‘juridische zakelijke dienstverlening’ is voor de OM studenten aangepast en op maat gemaakt. Toegevoegd zijn extra onderdelen op het gebied van straf- en strafprocesrecht, bezoeken aan een ZSM-locatie en het bijwonen van zittingen en gastcolleges. Ook de praktijkopdrachten bij de opleiding zijn OM-specifiek gemaakt. SSR heeft bijgedragen aan de praktijkopdrachten en de onderwijskundige kaders van de opleiding. Verder werd het opleiden van de praktijkopleiders door SSR verzorgd. De (deeltijd)opleiding is in september 2010 van start gegaan. Deze eerste groep ontving op 29 augustus hun diploma.

Onmisbare schakel

Bij de uitreiking herhaalde Marc van Nimwegen (procureur-generaal) de woorden die hij drie jaar geleden bij de aftrap van de opleiding sprak: “Het OM heeft een belangrijke maatschappelijke taak en staat midden in de samenleving. Dit vraagt van onze medewerkers een steeds grotere verantwoordelijkheid en vakmanschap. Het is daarom een must dat officieren van justitie en degenen die hen ondersteunen, goed op elkaar zijn ingespeeld en op elkaar kunnen vertrouwen. Net zoals een piloot weet dat zijn kist in orde is als hij besluit te gaan vliegen, moet een officier kunnen bouwen. Een professionele en betrokken OM-administratie is daarbij een onmisbare schakel.” Marc nodigde daarna de ex-studenten uit om hun ervaringen met hem te delen en te bespreken hoe zij op basis van de opgedane kennis de administratie van de toekomst zien.

Een tweede lichting studenten is nog hard aan het werk. Het convenant met het ROCvA wordt verlengd om deze tweede lichting ook af te laten studeren. Daarna stopt het OM met deze opleidingsvariant. Wel wordt het stageprogramma voor de ROC-voltijdstudie voortgezet.

 

Nieuwsoverzicht