Docent & Cursist – “Een praktisch handvat dat direct toepasbaar is”

Zo omschrijft Sjaak Pouw, fraudeofficier bij het Functioneel Parket, zijn onlangs gevolgde cursus ‘Financieel toezichtrecht’. Een cursus die onderdeel uitmaakt van de rechtsgebiedoverstijgende module ‘Fraude op de financiële markten’.

Sjaak Pouw“Ik probeerde al drie jaar een cursus te vinden die een praktische insteek had op het gebied van financieel toezichtrecht.”, vertelt Sjaak die inmiddels 11 jaar bij het OM werkt waarvan de laatste jaren als fraudeofficier. “In mijn functie is het nodig om precies te weten waar je moet zijn voor Informatie gezien de complexiteit van de financiële wereld. Één van de stappen die ik daarvoor nam was het volgen van een postacademische cursus op het gebied van financieel toezichtrecht. Dat bleek echter niet helemaal wat ik zocht. Ik mistte daarbij de praktische handvatten. Via ZOOM (het intranet van het OM) kwam ik daarna bij de SSR-cursus op dit gebied uit. Deze bleek wél ‘op maat gesneden’. Er wordt in de cursus een beroep gedaan op de al aanwezige kennis en vaardigheden. Dat maakte het erg prettig. Wanneer je qua kennis vanuit je eigen ervaring al op een zeven zit, dan is het erg spijtig als je met een cursus niet verder komt dan een zes omdat de aanloop te lang is. Dat was hier gelukkig niet het geval. De zeven bleek een goed startpunt om door te stijgen naar meer. Een enthousiaste docent die de materie van binnen en buiten beheerst is dan ook nog eens een grote meerwaarde.”

Deskundigheid

Docent Michel Jurgens is specialist, maar ook allrounder op het gebied van financiële markten. Als financieel strafrechtadvocaat maakte hij kennis met de financiële markten op het Engelse advocatenkantoor Clifford Chance. Na zijn overstap naar de rechterlijke macht in 2003 is zijn focus gericht gebleven op zaken die zich voordoen op de financiële markten, zij het strafrechtelijk in de rechtbank Arnhem of bestuursrechtelijk in de rechtbank Rotterdam. Zijn overstap in 2009 naar het gerechtshof Amsterdam is gevolgd door het voorzitterschap van het Landelijk Kenniscentrum FraudeMichel Jurgens. In dat kader is een samenwerking ontstaan tussen SSR en het kenniscentrum op het terrein van het coördineren en verzorgen van fraudecursussen: “Wat de SSR bood op fraudegebied sloot niet meer aan op de behoefte”, vertelt Michel. “In overleg met SSR ben ik aan de slag gegaan om een nieuwe module te ontwikkelen. Het eindresultaat is een module die uit drie gedeelten bestaat die elk apart te volgen zijn: Financieel toezichtrecht, Internal audit en compliance in een financiële onderneming en Integriteit op de financiële markten. Daarnaast is voor de strafsector nog een vierde cursus ‘beleggingsfraude’ opgezet. De insteek van de gehele module is de constante link naar de praktijk, bezien vanuit het vakgebied van het financiële recht.”, zegt Jurgens. “Je kunt zaken die zich voordoen op de financiële markten pas goed behandelen als je niet alleen kennis hebt van de wetgeving en jurisprudentie, maar ook als je weet hoe het werkt binnen een bank of een beursgenoteerde onderneming”. Pouw, die de eerste cursus uit de module volgde, beaamt dit: “Na de cursus kon ik de kennis meteen in praktijk brengen. Ik snap het systeem nu en weet waar ik moet zijn. Dat kan alleen maar uitgelegd worden door iemand die deze wereld door en door kent.”

Sectoroverstijgend

Naast de praktijkgerichte leerstof was het zowel voor Jurgens als voor SSR belangrijk dat de cursus sectoroverstijgend zou zijn. “Het onderscheid tussen het civiel, straf – en bestuursrecht vervaagt steeds meer in onze wet- en regelgeving. Bovendien is meer dan 90% van de wetgeving op het gebied van financieel recht van Europese oorsprong. Bij de ontwikkeling van deze module was het uitgangspunt dan ook dat niet alleen strafrechtjuristen, maar ook bestuurs- en civielrechtjuristen welkom zijn.”, aldus Jurgens. Fraude op de financiële markten was daarmee de eerste van een reeks sectoroverstijgende modules bij SSR.” Een geslaagde stap? Zeer zeker beaamt Pouw: “Het gezelschap bestond uit officieren van justitie, parketsecretarissen, (senior) rechters en stafjuristen. De gebrachte materie was voor zowel OM – als Rechtspraak – medewerkers direct toepasbaar. Bovendien zijn uitspraken van bestuurs- en civiele rechters weer bruikbaar in het strafrecht, dus is het erg waardevol om ook de benaderingswijzen vanuit andere vakgebieden te horen. Iedere fraudeofficier zou deze cursus moeten volgen!”, aldus de enthousiaste cursist die inmiddels te kennen heeft gegeven ook de andere drie cursussen uit de module te willen volgen.

Meer informatie over de module (inhoud, cursusdata en de aanmeldingsprocedure) leest u op onze website.

Nieuwsoverzicht