Cameratraining voor rechters nieuw in aanbod voor 2014

De relatie tussen de rechterlijke macht en de media is onderhevig aan snelle en soms ingrijpende veranderingen. Een sterk, helder en beheerst optreden van individuele rechters in de media is van groot belang voor de beeldvorming van de rechtspleging in zijn geheel. SSR verzorgt in het nieuwe jaar daarom een cameratraining voor rechters, in samenwerking met twee trainingsbureaus.

De laatste jaren is de aandacht van de audiovisuele media voor rechtszaken toegenomen. De invoering van de nieuwe Persrichtlijn per 1 maart 2013 heeft dit proces nog verder versneld. Steeds vaker draaien de camera’s mee terwijl de rechter de zaak behandelt of de uitspraak voorleest.
“Veel rechters hebben hier nog weinig of geen ervaring mee”, vertelt Jan Moors die als lector bij SSR de nieuwe training in zijn portefeuille heeft. “In de nieuwe initiële opleiding is meer aandacht voor deze kant van het vak, maar tot nu toe ontbrak een goede rechtspraakbrede training die inspeelt op de nieuwe ontwikkelingen.” Bij de behandeling van de persrichtlijn in de Presidentvergadering is als nadrukkelijker voorwaarde gesteld dat rechters en raadsheren de mogelijkheid krijgen een cameratraining te volgen.

In het verleden zijn er door de individuele gerechten mediatrainingen georganiseerd. Vorig jaar is door het landelijke Platform Communicatie geïnventariseerd welke trainingen er binnen de Rechtspraak worden gegeven. Daaruit kwam naar voren dat de trainingen onderling sterk verschilden. Ook is er sprake van een groot aantal trainingsbureaus en individuele aanbieders. Vanuit de communicatiediscipline is nu, in samenwerking met SSR, één training ontwikkeld die door twee bureaus wordt gegeven (Brain Box en Vostokmedia). Deze training sluit goed aan bij de specifieke situatie waarin in rechters of raadsheren zich bevinden.

SSR organiseert de trainingen bij de gerechten in huis op verzoek van de communicatieafdeling.  Gerechten kunnen zelf kiezen welk bureau de training verzorgt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Jansen, cursusmanager SSR via tm.jansen@ssr.nl of 06-21179609.
 

Nieuwsoverzicht