“Belgisch-Nederlandse samenwerking tijdens SSR Zesdaagse verrijkend”

Dit zegt Edith van den Broeck, directeur van het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding (IGO) in Brussel naar aanleiding van de komende SSR-Zesdaagse waaraan ook Belgische magistraten deelnemen.

“Nederlandse en Belgische magistraten kunnen veel van elkaar leren. Hun werk binnen de Europese gemeenschap vertoont tal van raakvlakken waarbij samen denken en reflecteren over gezaghebbende onderwerpen als oordeelsvorming, onafhankelijkheid en creativiteit verrijkend zijn. Er zal meer begrip ontstaan voor elkaars positie en dat zal het vertrouwen tussen magistraten onderling vergroten”, volgens Edith van den Broeck. Volgens haar hebben magistraten in België en in Nederland steeds meer behoefte aan activiteiten waarbij het hen mogelijk wordt gemaakt om op diepgaand te praten met elkaar over belangrijke aspecten van het werk buiten de louter juridisch-technische kant. En ook met mensen uit andere beroepsgroepen.

“Net als SSR organiseert ook ons instituut daarom masters, summercourses en seminars. Daar krijgen de deelnemers de tools om het werk de diepgang te geven die nodig is. Veel vragen waar magistraten mee worstelen zijn niet specifiek voor een nationaliteit, maar gelden voor alle Europese rechters en officieren van justitie. Mogen wij bijvoorbeeld, als magistraat en als mens, onze verontwaardiging en die van de maatschappij laten meewegen bij ons oordeel? Welke valkuilen zijn er in zo’n geval? Die filosofische kant van ons werk wordt steeds belangrijker en komt gelukkig ook steeds meer aan bod in de opleiding en permanente educatie van magistraten in Europa. Internationale samenwerking geeft daarbij een extra brede visie op waarden en normen die leven en gelden binnen de magistratuur”, aldus Edith van den Broeck.

Olievlek

Ondanks de stijgende vraag naar ‘verdieping en brede reflectie’ zeggen ook in België veel magistraten dat zij geen tijd hebben om hiervoor extra opleidingen te volgen. Toch blijft het zinnig, aldus Edith van den Broeck, om evenementen als een Zesdaagse te organiseren. ‘Natuurlijk zou iedereen uit de rechterlijke macht aan dit soort bijeenkomsten moeten kunnen deelnemen. Maar dat is een onhaalbare kaart. Echter, de groep die er wel de tijd voor neemt of krijgt, kan de opgestoken kennis en vaardigheden doorgeven in de eigen organisatie. Die olievlekwerking moet je niet onderschatten. Zo zal het ook met de Zesdaagse kunnen gebeuren.

Naast de Belgische inleiders Dirk van der Kelen en Bart Willocx zullen er zeker ook Belgische rechters in maart naar Rotterdam komen. Het onderwerp waarover gesproken wordt, de onafhankelijkheid en ontvankelijkheid van de rechter als magistraat en als mens, is voor iedere magistraat van belang. Waar ter wereld dan ook. In een draaischijf van uitwisseling, met verschillende nationaliteiten samen, kunnen we elkaar scherp houden’, aldus Edith van den Broeck. Bekijk hier het volledige programma van de SSR Zesdaagse.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via uw opleidingscoördinator (code ARRMZESD). De prijs per ronde bedraagt: € 135,-. Het bijwonen van alle rondes geeft een duidelijke meerwaarde. Wilt u deze alle zes bijwonen dan geldt een prijs van € 750,- i.p.v.  € 810,- 

Van de dit jaar gehouden SSR Zesdaagse is een boekwerkje verschenen. Bekijk het boekje in PDF formaat.

Nieuwsoverzicht