“Belastingrechtspraak kan beter en efficiënter”

Het bovenstaande beweerden prof. dr. Leo Stevens en mr. Robert Jan Koopman tijdens de ‘Dag voor de belastingrechtspraak’. De bijeenkomst bleek een uitstekende mogelijkheid om te discussiëren over de (recente) ontwikkelingen binnen de verschillende belastingrechtsgebieden.

Op vrijdag 22 november vond de eerste door SSR georganiseerde Dag voor de belastingrechtspraak plaats. Negentig belastingrechters van rechtbanken, hoven en Hoge Raad verzamelden zich in Utrecht om kennis te verwerven en te delen over diverse aspecten van de belastingrechtspraak en om elkaar te ontmoeten.

Toetsing vooraf

Prof. dr. Leo Stevens (emeritus hoogleraar EUR) sprak ’s ochtends op gepassioneerde wijze onder meer over de rol van de belastingrechter in effectieve rechtsbedeling. “Een opvallend punt in de bijdrage van Stevens was dat volgens hem de Hoge Raad wetgeving vooraf zou moeten kunnen toetsen”, aldus mr. Hans van Leijenhorst, senior raadsheer in het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Toekomst belastingrechtspraak

Na de lezing bezochten de aanwezigen diverse workshops, waarin materieelrechtelijke en procesrechtelijke onderwerpen aan de orde kwamen. ’s Middags sprak mr. Robert Jan Koopman, raadsheer in de Hoge Raad, over de toekomst van de belastingrechtspraak. Dat de rechtspraak van de feitenrechters soms uiteenliep, deerde hem niet. ‘Laat duizend bloemen bloeien’ was zijn stelling.
De dag werd afgesloten met een debat onder leiding van mr. Hans van Leijenhorst en een goed bezochte borrel.

Handvatten

Mr. Petra Tikken was zeer tevreden over de dag. “Wat mij aansprak in de lezingen van Stevens en Koopman was dat beiden helder en ongepolijst uiteenzetten hoe in hun ogen de belastingrechtspraak beter en efficiënter zou kunnen. Stof tot nadenken! De workshops boden handvatten voor de praktijk van alledag”, aldus de rechter in het belastingteam van de rechtbank Gelderland.

SSR organiseert in 2014 opnieuw een Dag voor de Belastingrechtspraak. Zodra de datum bekend is, verneemt u dit via onze nieuwsbrief en website.

Nieuwsoverzicht