Aftellen is begonnen tot de lancering van de nieuwe Rio-opleiding!

Op 6 januari is het zover! Dan start de eerste lichting rio’s met de nieuwe initiële opleiding tot rechter en raadsheer, de ‘Rio-opleiding’. Elf rio’s gaan tijdens de intensieve Startweek meteen vol aan de bak. Gedurende de eerste drie maanden van de opleiding, de voorfase, verkennen ze vervolgens het vak van rechter, de rechterlijke organisatie en hun eigen route naar het rechterschap verder.

SSR, de gerechten en de Raad voor de rechtspraak hebben de afgelopen tijd de nieuwe opleiding bouwsteen voor bouwsteen gerealiseerd. Daarbij zorgde een groep implementatiemanagers vanuit de gerechten voor de verbinding met de ‘werkvloer’. Ook komend jaar zal deze groep van implementatiemanagers actief blijven. Thema’s als intake, beoordeling, stages en de invulling van de voor- en hoofdfase zijn zorgvuldig vormgegeven. Daarbij bewaakte een stuurgroep met daarin Leendert Verheij namens de gerechten, Simone Roos namens de Raad en Rosa Jansen namens SSR, de kwaliteit en uitvoerbaarheid van de opleiding. Ook deze stuurgroep blijft in 2014 actief.

Webcollege en studiegids

Een recent verschenen webcollege geeft informatie over de Rio-opleiding met een bondige uiteenzetting over de filosofie achter de opleiding, over de opzet en over de beoordelingssystematiek. In de Studiegids Rio-opleiding die begin januari op de website van SSR verschijnt, is straks nog meer informatie vinden. Deze studiegids is voor iedereen in te zien. Handig is ook om de projectpagina te raadplegen. 

Rio-portaal

De eerste groep nieuwe rio’s heeft begin december toegang gekregen tot het Rio-portaal, de digitale leeromgeving. Binnen het portaal vindt de rio zijn persoonlijke opleidingsaanbod en kan hij zijn leeractiviteiten voorbereiden. Bovendien kan hij er in zijn digitale portfolio resultaten en ontvangen feedback delen met opleiders en met de beoordelingscommissie. “En dat kan allemaal op een zelf gekozen plaats en tijdstip!”, vertelt Chris Baars die als deelprojectleider vanuit SSR verantwoordelijk is voor dit resultaat. Binnen het portaal zijn straks ook de formulieren voor de opleiding en de formats voor verslagen en andere opleidingsdocumenten te downloaden door zowel de rio als door de opleiders.  

SSR kijkt uit naar het nieuwe jaar en naar de start van de opleiding van een nieuwe generatie rechters! 

Nieuwsoverzicht