Aanstelling kernopleiders innovatieve stap naar nieuwe opleiding

Met de aanstelling van drie ‘kernopleiders’ heeft SSR een belangrijke en innovatieve stap gezet naar de realisatie van de nieuwe initiële opleiding tot rechter en raadsheer. De enthousiaste kernopleiders staan klaar om de nieuwe rio’s tijdens hun hele opleiding ‘off the job’ te begeleiden.

De kernopleiders spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van competenties als magistratelijkheid, professionalisering, beleidsvoering, samenwerking, communicatie en intervisie. Om de opleiding te voltooien zal de rio straks moeten aantonen over (onder andere) deze competenties te beschikken. Daarvoor is off the job tijd in gelast tijdens de drie maanden durende voorfase en eveneens tijdens de module ‘de lerende professional’ die gemiddeld een dag in de week zal beslaan. De begeleiding van de kernopleider is daarmee een aanvulling op de meer vakinhoudelijke focus van de praktijkopleider die de rio op de werkvloer begeleidt.

Eigen verantwoordelijkheid

De kernopleiders die deze uitdaging aan gaan zijn Milou van der Bel (raadsheer hof Arnhem-Leeuwarden), Judith Boeree (sr. rechter rechtbank Amsterdam) en Marcel Snijders (sr. rechter rechtbank Gelderland). De filosofie achter de nieuwe opleiding was voor hen een belangrijke reden om op de vacature te reageren. “De eigen verantwoordelijkheid die de nieuwe rio’s krijgen om zelf hun opleiding vorm te geven, is een groot pluspunt van de nieuwe opleiding”, vindt Milou van der Bel. Judith Boeree vult daarop aan: “Ik geloof er in dat wie verantwoordelijkheid krijgt, ook verantwoordelijkheid neemt. Het is bovendien inconsistent om een professional die na zijn opleiding zo veel verantwoordelijkheid krijgt toebedeeld, tijdens zijn opleiding aan een leiband te houden.”

Groepsdynamiek

Marcel Snijders is enthousiast over de grote aandacht voor samenwerken en communicatie. “Als rechter heb je met veel partijen te maken, ook buiten de rechtszaal. Bijvoorbeeld het goed kunnen omgaan met de media is tegenwoordig een belangrijke vaardigheid. De nieuwe opleiding voorziet in de ontwikkeling van competenties die de rechter van vandaag goed kan gebruiken.” Deze competenties leren de rio’s niet uit een boek, maar vooral door in een leerteam met andere rio’s gezamenlijk aan de slag te gaan. Boeree: “Wat dat betreft blijft gelukkig de groepsdynamiek die zo bijzonder is binnen huidige raio-opleiding behouden”. De kernopleiders begeleiden de rio’s en de leerteams gedurende de hele opleiding. “Daardoor kan je een duurzame band opbouwen en krijg je een goed beeld van de totale ontwikkeling van de rio. Dat zijn waardevolle aspecten voor succesvolle coaching en begeleiding”, aldus Snijders.

Voorfase voor alle rechters in opleiding

Hoewel ervaren rio’s een kortere opleiding krijgen dan minder ervaren rio’s, is de voorfase van drie maanden voor alle rechters in opleiding hetzelfde. En dat is een prima zaak, vindt Van der Bel die als kernopleider een intensieve rol heeft binnen de voorfase. “Ook voor ervaren juristen is er tijdens de voorfase meer dan genoeg te leren over het vak van rechter. Tijdens deze periode is er aandacht voor de ontwikkeling competenties die essentieel zijn, maar waar in de hectiek van het dagelijkse werk vaak weinig of geen tijd voor is.”

De kernopleiders zijn vanaf de start van de nieuwe opleiding per 6 januari 2014 voor twee dagen per week bij SSR gedetacheerd. Tot die tijd besteden zij één dag per week aan de voorbereiding van hun functie en werken zij binnen SSR mee aan het nog verder ontwikkelen van onderdelen van de nieuwe initiële opleiding.

Meer informatie over de nieuwe opleiding

 

Nieuwsoverzicht