Woelige tijden

Door de recente val van het kabinet realiseerde ik mij weer eens dubbel en dwars hoe belangrijk de politiek is voor de rechterlijke organisatie en daarmee voor SSR. Wat gebeurt er met het wetsvoorstel rond de herziening van de gerechtelijke kaart en de nieuwe politieregio’s? Hoe staat het met het kabinetsplan voor de verhoging van de griffierechten? Hoe loopt het wetgevingsproject van de nieuwe initiële opleiding? Welke onderdelen zijn controversieel of juist niet? Hebben we in de nabije toekomst meer rechters of officieren van justitie nodig, hebben we er minder nodig of zijn er genoeg? Zal de criminaliteit stijgen of dalen? Wat is het effect van de nieuwe zsm – , high impact crime – en ondermijningsaanpak van het Openbaar Ministerie voor het aanbod van strafzaken richting gerechten? Wat voor effect heeft de nieuwe wetgeving inzake het slachtoffer op de totale zaaksaanpak? Wat zijn de economische effecten op de rechtspraak?

Vragen waarvan de – politieke – antwoorden direct van invloed zijn op de opleiding van rechters en officieren van justitie en hun ondersteunende medewerkers. Wat ben ik blij dat wij, ongeacht het politieke krachtenveld (of slagveld) dat er gaat komen, voor alles een passende oplossing in huis hebben. Dankzij de weg die wij een paar jaar geleden zijn ingeslagen met SSR NEXT. Met dat veranderprogramma is er voorgoed afgerekend met de ouderwetse, statische organisatie die SSR was. Van een stilstaande foto is SSR een spannende film geworden, met een doorlopende aaneenschakeling van innovatieve en actieve gebeurtenissen. Een perpetuum mobile van optimalisering en flexibiliteit, zodat de rechterlijke macht een lerende organisatie kan zijn en blijven.

De maatschappij en de politiek zullen altijd grillig zijn. Dat is inherent aan hun bestaan. Een professionele organisatie is daarop ingericht en afgestemd. Om veranderingen te kunnen incasseren en pareren, zul je wendbaar en mobiel moeten zijn. Termen als co-creatie mogen geen loze beloften zijn. Samen met onze klanten zullen wij actueel en snel moeten kunnen blijven inspelen op behoeften uit het veld. SSR heeft die kunst goed onder de knie. Wij zijn gaan werken met een flexibele schil, waarbij veel meer dan vroeger projectmatig wordt gewerkt. Wij hebben ingezien dat het ‘inhuren’ van anderen, op tijden dat het nodig is, veel beter werkt dan een standaard aanbod van producten en diensten, ongeacht of daar iemand om vraagt. Wij ontwikkelden e-learning modules die altijd en overal inzetbaar kunnen zijn als daar vraag naar is. NEXT is een concept waarbij gemakkelijk geschakeld kan worden.

Het betekent overigens niet dat wij in de negatieve zin ‘met alle winden meewaaien’. De kwaliteit van SSR staat nooit ter discussie. Dat is onze identiteit, ons DNA. Het buigzame instrumentarium dat wij daarbij gebruiken zorgt voor het hoogstaand niveau. Wat er ook gebeurt … 

Nieuwsoverzicht