Verhuizing SSR ‘goed voor de rechtspraak’

‘De verhuizing van SSR eind dit jaar naar Utrecht en vier nevenlocaties in het land is goed voor de hele organisatie van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie. Cursisten hebben geen of minder reistijd. Overtollige kantoorcapaciteit bij de gerechten en parketten wordt benut. Dat is een besparing voor de rechterlijke organisatie als geheel’, aldus Tonnie Hulman, directeur bedrijfsvoering bij SSR.

Ongeveer 40 jaar huisde SSR in de oude, karakteristieke panden in Zutphen. Uniceflaan te UtrechtDie perifere locatie, hoe mooi ook, bleek een struikelblok voor het veranderproces van SSR naar het toekomstbestendige SSR NEXT. ‘Met SSR NEXT verandert ons opleidingsinstituut op verzoek van onze opdrachtgevers in een toekomstbestendige organisatie met een vernieuwd cursusaanbod, een digitale leeromgeving en cursussen die dichter bij de klant worden gegeven. Om dat te kunnen bereiken, is één centrale locatie, gemakkelijk bereikbaar vanuit het hele land, een absolute noodzaak’, aldus de directeur bedrijfsvoering

Inhuizen

Naast de centrale vestiging in Utrecht komen er vier decentrale cursuslocaties in Amsterdam, Zwolle, Rotterdam en Den Bosch. Tonnie Hulman: ‘Om nog dichter bij de klant te kunnen komen, wordt een deel van de cursussen niet in Utrecht, maar op die nevenvestigingen gegeven. We kunnen daarbij dankbaar gebruik maken van overtollige huisvestingscapaciteit door in te huizen bij de gerechten en parketten. Daarmee vervalt voor een deel van de cursisten de noodzaak om te reizen en wordt voor een ander deel de reistijd veel korter. Voor onze drukbezette klanten, die iedere dag moeten woekeren met hun tijd, is dat een enorm voordeel.’

Verhuizing geen ‘fluitje van een cent”

De verhuizing naar Utrecht ligt, volgens Tonnie Hulman, aardig op schema. ‘Maar het is bepaald geen fluitje van een cent. Het betreft hier niet een eenvoudige verhuizing van Zutphen naar Utrecht.Tonnie Hulman Doordat zowel het opleidingsaanbod volledig opnieuw gescreend wordt en er daarnaast sprake is van een overgang naar een meer digitale leeromgeving wordt er een aantal nieuwe eisen aan de huisvesting gesteld. De organisatie zal op een aantal onderdelen wijzigen, bijvoorbeeld op het gebied van mediatechniek. Ook zal op facilitair gebied samenwerking worden gezocht met spir-it en het Landelijk Dienstencentrum voor de Rechtspraak (LDCR). Eigenlijk is op dit moment alles in beweging.

Daarnaast gaat een deel van onze medewerkers niet mee naar Utrecht. Enerzijds omdat een aantal functies is weggevallen. Anderzijds vindt een aantal medewerkers de reistijd woon-werk te fors. Samen met hen zijn we druk op zoek naar ander werk. We willen iedereen zoveel mogelijk helpen om hun loopbaan goed te kunnen voortzetten. Dat kost natuurlijk energie, tijd en geld. Maar ik wil zo goed mogelijk voor onze medewerkers zorgen. Voor een deel is dat natuurlijk ook in ons eigen belang, als je bedenkt dat onze personeelskosten een poosje hoger zullen zijn dan normaal omdat we met nieuwe mensen verder gaan terwijl we misschien nog niet voor iedereen die niet meegaat per 1 januari een nieuwe baan zullen hebben gevonden. Dat zijn onvermijdelijke kosten bij zo’n ingrijpende operatie. In het businessmodel is hier rekening mee gehouden’, aldus de directeur bedrijfsvoering.

Besparingen

Met de verhuizing verandert ook veel in het cursusaanbod. Tonnie Hulman daarover: ‘Cursusdagen zullen in de toekomst meer gespreid worden. Een cursus die nu twee aaneensluitende dagen duurt, wordt in de toekomst zoveel mogelijk opgesplitst in twee losse cursusdagen. De cursussen worden ook korter, minder plaatsgebonden de digitale leeromgeving (MIJN SSR), en veel dichter bij de cursist door de centrale ligging van Utrecht en de vier nevenvestigingen. Dit alles zal zich uiteindelijk vertalen in een vernieuwd cursusaanbod en besparingen voor de gehele rechterlijke organisatie. Maar natuurlijk mét behoud van de hoogstaande kwaliteit die we hebben. Wij zijn en blijven het opleidingscentrum van en voor de rechterlijke macht, en streven daarbij continu naar een vernieuwend, inspirerend en kwalitatief hoog cursusaanbod’, aldus de directeur bedrijfsvoering. 

Nieuwsoverzicht