Uitstekende prestatie ondanks daling cursussen

SSR realiseerde in 2011 maar liefst 1272 cursusuitvoeringen en 23.170 cursusplaatsen. Dat is weliswaar een lichte daling ten opzichte van 2010, maar geheel onverwacht kwam dit niet, gezien de bezuinigingen die bij Rechtspraak en Openbaar Ministerie moesten worden gerealiseerd. Dit blijkt uit het Jaarverslag 2011 van SSR.

Jarenlang stegen de aantallen cursusplaatsen en uitvoeringen bij SSR, totdat in 2010 een stagnatie optrad. De bezuinigingen bij Rechtspraak en OM en de aanzienlijke reductie van de instroom van nieuwe medewerkers daar wierpen hun schaduwen vooruit. De verwachtingen voor 2011 waren dan ook, gebaseerd op het aantal inschrijvingen, ronduit negatief. Door in een vroeg stadium maatregelen te treffen, kon de terugval echter worden beperkt: het aantal cursusuitvoeringen liep weliswaar terug van 1319 cursussen naar 1272, maar die daling was licht. Hetzelfde gold voor het aantal deelnemers aan de cursussen, de cursusplaatsen: dat daalde van 24.458 in 2010 naar 23.170 in het afgelopen jaar. 

Een uitstekende prestatie

‘Ondanks deze geringe teruggang heeft SSR in 2011 toch weer een prestatie geleverd waar ik met tevredenheid op terugkijk’, zegt Rosa Jansen, voorzitter van het College van Bestuur van SSR. Volgens haar is er het vorige jaar veel veranderd in de rechterlijke organisatie. Daardoor is ook de vraag naar opleiding en vorming sterk aan het veranderen. Rosa Jansen: ‘Daar hebben we tijdig op ingespeeld. Doordat we meer maatwerk en in-company-producten hebben ontwikkeld en uitgevoerd, is de daling van het aantal cursusuitvoeringen en deelnemers uiteindelijk toch beperkt gebleven. Als je bovendien ziet hoeveel extra activiteiten we in 2011 moesten verrichten, onder meer in het kader van SSR NEXT, de vernieuwing van de initiële opleidingen en de organisatie rond het vertrek uit Zutphen, kun je toch zeggen dat SSR vorig jaar een uitstekende prestatie heeft geleverd.’

SSR Next

Een van de hoofdthema’s voor SSR was vorig jaar het vernieuwingsprogramma SSR NEXT. Dat programma bestaat uit vier deelprojecten met betrekking tot het creëren van nieuwe cursussen en opleidingen (Diensten), de ontwikkeling van een digitale leeromgeving (iSSR), het vertrek uit Zutphen en het creëren van nieuw cursuslocaties dichter bij de klant en het ontwikkelen van nieuwe initiële opleidingen. Het project Diensten leverde begin 2011 een visie op leren op. Ook werd een aantal zogeheten NEXT-criteria geformuleerd. Deze visie en criteria zijn leidend bij de ontwikkeling van nieuwe cursussen en opleidingen: het bestaande aanbod werd doorgelicht en beoordeeld aan de hand van de NEXT-criteria en wordt waar nodig aangepast. Daarnaast ontwikkelde SSR een evenementenproces waarmee cliënten in zeer korte tijd een evenement op maat kunnen laten uitvoeren. Ook de relaties met andere opleidingsorganisaties, zowel nationaal als internationaal, werden versterkt en uitgebreid.

Digitale leeromgeving

Het deelproject iSSR, de ontwikkeling en implementatie van de technische infrastructuur voor de digitale leeromgeving voor cursisten, docenten en opleidingscoördinatoren, vroeg vorig jaar veel tijd, zo blijkt uit het jaarverslag.  Er werden digitale werkvormen uitgeprobeerd, er kwamen pilots met betrekking tot het digitaal aanbieden van producten, en er werden innovatieve projecten gestart waarbij digitale componenten zoals digitale toetsen werden ingebouwd in bestaande cursussen. De cursusalmanak is inmiddels beschikbaar via de vernieuwde SSR-site en er werd begonnen met het digitaal ‘uitrollen’ van het cursusmateriaal.

Initieel

Daarnaast speelde ook nog de voorbereiding van het vertrek uit Zutphen en alles wat daarmee samenhangt, zoals het vinden van nieuwe cursuslocaties in de buurt van de klant. Bovendien kreeg SSR in het najaar 2011 de opdracht om een nieuwe initiële opleiding voor instromende rechters en raadsheren te ontwikkelen en wordt van SSR input verwacht voor de opzet van nieuwe opleidingen voor instromende officieren van justitie. Een vernieuwd, modulair opgebouwd opleidingsprogramma moet de huidige raio- en rio- en buitenstaandersopleiding vervangen. Ook aan de start van die nieuwe opleiding is vorig jaar al hard gewerkt. SSR heeft in 2011 niet stilgezeten.

Lees het volledige jaarverslag

 

 

Nieuwsoverzicht