Toezicht op notariaat gewenst en gewaardeerd

“Deskundig toezicht op het notariaat is noodzakelijk voor het vertrouwen in de rechtstaat”, stelde staatssecretaris mr. Fred Teeven tijdens het congres Toezicht Gewaardeerd dat SSR organiseerde i.s.m. het Bureau Financieel Toezicht (BFT).

Aanleiding van het congres dat op maandag 18 juni j.l. in Amersfoort werd gehouden, is de herziene Wet op het notarisambt (Wna) die naar verwachting op 1 januari 2013 in werking treedt. De belangrijkste elementen van de wetswijziging hebben tot doel een verdere scheiding van toezicht en tuchtrecht en versterking van het toezicht zodat de integriteit en kwaliteit van het notariaat wordt bevorderd. Het BFT wordt integraal toezichthouder op het notariaat en de tuchtrechter gaat zich beperken zich tot een tuchtrechterlijke taak.

Eerdere succesvolle samenwerkingsvormen van SSR en het BFT kregen met dit congres opnieuw een vervolg. Voor het BFT en relaties zoals (notaris-)leden van de Kamers van toezicht, advocatuur en ambtenaren van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, is de ontmoeting met tuchtrechters essentieel en andersom zijn contacten en uitwisseling van kennis, ervaringen en ideeën met het notariaat van belang voor de Rechtspraak. Dit congres is een van de vele voorbeelden waarmee SSR streeft naar diverse samenwerkingsvormen met ketenpartners.

mr. F. TeevenMr. F. Teeven, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie opende het congres en sprak over de notaris als hooggeschoolde juridische professional met specifieke kennis die anderen niet hebben. Om die reden zijn de eisen die aan de notaris worden gesteld hoog. Ook Prof. mr. A. Hammerstein, voorzitter BFT, benadrukte eveneens dat de rechtsorde in hoge mate gebaat is met een groot maatschappelijk vertrouwen in het notariaat en dat daarom prudent toezicht noodzakelijk is.
Ten aanzien van het gezag van de toezichthouder besprak Prof. Mr. B.C.M. Waaijer, notaris te Amsterdam en bijzonder hoogleraar Notarieel recht Universiteit van Amsterdam enkele aanbevelingen voor het BFT.

De onderwerpen van de ochtend werden nader besproken in de paneldiscussie, onder leiding van dagvoorzitter mr. R.C.A.M. Philippart, voorzitter kamer van toezicht Maastricht en president rechtbank Maastricht. De panelleden F.J. Winkel RA (directeur BFT), mr. J.S. (Stef) van der Kolk (president rechtbank Leeuwarden en, mr. J.H. (Jef) Oomen (notaris en bestuurslid van de KNB) zagen al snel in, dat de kwaliteit en de integriteit in het notariaat gebaat is bij een gezamenlijk optreden.

Aan het einde van de middag kon gekozen worden uit vier workshops over het overnemen van de rol van de voorzitter van de kamers van toezicht door het BFT, de rol van de tuchtrechter bij het breken van obligatoire bedingen en de spagaat voor de notaris. Andere onderwerpen waren de toezichtdilemma’s van een moderne toezichthouder en de uitwerking van het toezicht door het BFT.
Bij het nastreven van het gezamenlijke belang van een goed functionerend en integer notariaat vullen de individuele notaris, de KNB, het BFT en de Kamers voor het notariaat elkaar aan.
SSR gaf met dit event door haar rol als fysieke en geestelijke ontmoetingsplek voor de rechterlijke organisatie en ketenpartners te vervullen hieraan een impuls.
Op korte termijn komen de bijdragen van de sprekers en workshopleiders beschikbaar op deze site onder SSR/events.

Nieuwsoverzicht