Themamiddag: snel antwoord op praktijkvragen

‘De razendsnelle organisatie van een themamiddag over de implementatiewetgeving rond de Terugkeerrichtlijn en het digitale actualiteitencollege dat daarvan gemaakt werd is een goed voorbeeld van de manier waarop SSR snel en goed kan reageren op vragen uit het veld.’

Dit zegt cursusmanager Judith Mombarg. Volgens haar bleek al snel na de inwerkingtreding van de nieuwe wetgeving –eind december vorig jaar – dat vreemdelingenrechters en hun juridisch ondersteuners veel vragen hadden over de interpretatie en uitleg van de wet. ‘Op initiatief van John Bouwman, vice-president van de sector bestuursrecht bij de rechtbank Zwolle-Lelystad en lid van het Vreemdelingenberaad, werd SSR gevraagd om hier op in te springen. Nauwelijks een maand later kregen 45 vreemdelingenrechters en secretarissen uit het hele land – veel meer dan we hadden gedacht – de antwoorden op veel van hun vragen’, aldus de cursusmanager.

Themamiddag online

Dagvoorzitter op de themamiddag van 5 maart was John Bouwman. Er werden drie inleidingen gehouden, over respectievelijk ‘het terugkeerbesluit’, ‘het inreisverbod’ en ‘de bewaring’, door deskundigen op het gebied van het vreemdelingenrecht en de Richtlijn en de nieuwe implementatiewetgeving daarvoor. Van die lezingen – door Han Dondorp, rechter bij de rechtbank in Amsterdam; Aniel Pahladsingh, jurist bij het bureau van de Secretaris van de Raad van State en Bram van Dokkum, jurist bestuursrechtspraak bij de Raad van State – werden video-opnamen gemaakt die inmiddels als actualiteitencollege worden aangeboden door SSR.
‘Naast die inleidingen was er vooral veel ruimte voor het stellen van vragen en het voorleggen van problemen. Daarvan zijn geen opnamen gemaakt, omdat dit de vrijheid van spreken had kunnen beïnvloeden’, aldus Judith Mombarg.
Het actualiteitencollege is toegankelijk via www.mijnssr.nl

Nieuwsoverzicht