Televisieserie ‘Fatale Fouten’ wint Mr. Eva Meilloprijs

Niehe Media heeft als producent van de driedelige tv-serie ‘Fatale Fouten’ de Mr. Eva Meilloprijs gewonnen. De door de TROS uitgezonden serie ontving de prijs voor de duidelijke en inzichtelijke wijze waarop het werk van het Openbaar Ministerie in beeld wordt gebracht.

De Mr. Eva Meilloprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een persoon of groep die door middel van een journalistieke of populair-wetenschappelijke publicatie, een televisieproductie of toneelstuk op evenwichtige wijze en voor een breed publiek laat zien hoe het OM functioneert. Donderdag 11 oktober vond de uitreiking plaats tijdens de voor de tweede keer door SSR georganiseerde Meillolezing in Felix Meritis, waarbij diverse sprekers hun passie voor het recht deelden. 

Juryvoorzitter Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, roemt de focus in ‘Fatale Fouten’ op veel voorkomende criminaliteit en het feit dat met name de opsporingsfase wordt belicht. “Voor veel officieren van justitie geldt dat zij zich dagelijks bezig houden met dit soort criminaliteit. De door het productieteam gekozen vorm maakt dat de kijker bij de politiemensen en officieren van justitie ‘aan tafel schuift’ en deelgenoot wordt van de afwegingen die in het onderzoek worden gemaakt”, aldus Schnabel. Ook het feit dat de tv-serie veel aandacht heeft voor de kloof tussen juridische werkelijkheid en perceptie van de burger, kan op waardering van de jury rekenen.

De overige twee genomineerden ontvingen eveneens lovende woorden. Paul Vugts, journalist van Het Parool, kreeg voor zijn boek ‘De strijd tegen de Amsterdamse onderwereld’ complimenten voor de wijze waarop hij laat zien hoe gecompliceerd het is om het web van de georganiseerde criminaliteit te ontwarren. Vasco van der Boon en Gerben van der Marel kregen veel lof voor het inzicht dat ze in hun boek ‘De ontknoping’ geven in de strategische keuzes die het OM maakt.     

De Mr. Eva Meilloprijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro en een penning en wordt uitgereikt door het bestuur van de Mr. Eva Meillostichting, op voordracht van de jury. De prijs is ingesteld ter herinnering aan officier van justitie Eva Meillo en haar passie voor het werk van het OM. Mr. Eva Meillo kwam op 30 november 2008 door een noodlottig ongeval in Thailand om het leven.

Fotogallerij Meillolezing 2012

Nieuwsoverzicht