SSR organiseert kennisuitwisseling mensenhandel

Begin juli organiseerde SSR bij het zusterinstituut NIJ in Sofia, Bulgarije, een training ‘aanpak mensenhandel’ voor rechters, officieren van justitie en politierechercheurs. Dit gebeurde op verzoek
van de Raad voor de rechtspraak, het ministerie van V&J en het vtsPN.

Bulgarije is een belangrijk ‘bronland’ wat betreft mensenhandel. Nederland telde in 2011 269 slachtoffers van mensenhandel, waarvan 73 slachtoffers uit Bulgarije kwamen. Voor Nederland is het belang van kennis over elkaars aanpak, wetgeving, en rechtspraak dan ook groot. Voor de Bulgaren was het nuttig om kennis te nemen van de Nederlandse werkwijze bij de opsporing, vervolging en berechting van mensenhandelaren. Mevrouw Riny Bus, plv. ambassadeur van Nederland in Sofia, onderstreepte het belang van projecten als deze voor een succesvolle samenwerking tussen Nederland en Bulgarije. Het uitwisselen van werkwijzen en inzichten draagt bij aan een efficiëntere aanpak van mensenhandel.

Een team zeer ervaren mensen uit het veld, zowel Bulgaren als Nederlanders, begeleidde de cursus. De deelnemers waren na afloop te spreken over de opzet van de training. Door veel casuïstiek te behandelen, sloot de theorie goed aan bij de praktijk. Vooral de onderdelen over Europees recht, Europese jurisprudentie en over de JIT’s zorgden voor levendige discussies. De directeur van het NIJ, Dragomir Yordanov, toonde zich tevreden over deze eerste samenwerking tussen het NIJ en SSR en sprak de wens uit om in de toekomst vaker gezamenlijk of in Europees verband kennis uit te wisselen. Later dit jaar zal SSR nog twee cursussen in Sofia organiseren.

Nieuwsoverzicht