SSR-coachingstrajecten verdrievoudigd

Het aantal SSR-coachingstrajecten bij de Rechtspraak is in een paar jaar tijd verdrievoudigd. ‘Coaching wordt inmiddels gezien als een effectief leermiddel om de persoonlijke en de professionele groei te vergroten’, aldus Diny Schambergen, adviseur coaching en intervisiebegeleiding bij SSR.

Rechters, bestuurders, leidinggevenden, teamvoorzitters, opleiders of juridisch ondersteuners, beginners en ervaren medewerkers bij de gerechten en hoven, kloppen steeds vaker op de deur van SSR met een verzoek om gecoacht te worden. Diny Schambergen kijkt daar niet van op.  ‘Mensen zien steeds meer in, dat zij niet onfeilbaar zijn in hun werk en dat coaching een mooie ontwikkelmethode is, die jou aan de hand van concrete, werkgerelateerde vragen meer inzicht kan geven in je functioneren. Velen zijn er inmiddels van overtuigd, uit eigen ervaring of door de verhalen van anderen, dat coaching de persoonlijke en professionele effectiviteit vergroot. Uit onderzoek blijkt, dat een verhoogde zelfreflectie betere resultaten in het werk en in samenwerking met anderen tot gevolg heeft. Het is dus niet zo vreemd dat het aantal coachingstrajecten toeneemt’, aldus Diny Schambergen.

Diversiteit

‘Coaching kan ook via de gerechten zelf aangevraagd en uitgevoerd worden. Maar daar zijn niet altijd de praktische mogelijkheden voor. En dan komt men toch al snel naar ons. In een intakegesprek formuleer ik, samen met de coachee, de concrete coachvragen en zoek daar vervolgens een passende coach bij. Dat kan iemand zijn uit de rechterlijke organisatie zelf, maar dan wel van een ander gerecht dan waar de coachee werkt. We hebben intern inmiddels een heel scala aan goede en getrainde coaches. In andere gevallen zetten we ook een coach in van buiten de organisatie’, aldus de adviseur.

Boekje

Gezien het toenemend aantal aanvragen voor coaching en de grote interesse hiervoor verschijnt binnenkort een boekje (digitaal en op papier) met allerlei informatie over het onderwerp. Diny Schambergen: ‘Conform de onderwijsvisie van SSR, waarbij er veel verantwoordelijkheid en zelfwerkzaamheid bij de deelnemers aan cursussen of projecten wordt gelegd, werkt het sneller en efficiënter wanneer geïnteresseerden eerst dit boekje doorlezen. Tijdens het intakegesprek stel ik altijd drie vragen: Wat wil jij bereiken met coaching? Hoe ziet jouw coach er uit? En over welk bereikt doel zou jij over een half jaar tevreden zijn? Het antwoord op die vragen komt sneller als de coachee daar van tevoren goed over heeft nagedacht.’ Het geprinte boekje zal via de SSR locaties en gerechten verspreid worden. De digitale versie wordt binnenkort op de coachingspagina van deze website beschikbaar gesteld.

 

Nieuwsoverzicht