Samenwerking SSR met Kenniscentra Rechtspraak in beeld

Op 9 november vond de themadag “Wat doet de Nederlandse rechter met het Europese recht?” plaats. Een evenement dat door SSR en alle Kenniscentra van de Rechtspraak gezamenlijk werd georganiseerd.

KenniscentraNaast aandacht voor de rol van de Nederlandse rechter als Europese rechter en de toepassing van het Europese recht in de Nederlandse rechtspraak, werd op deze dag ook het belang van de samenwerking tussen SSR en de Kenniscentra van de Rechtspraak benadrukt. Corrie ter Veer (lector SSR): “Kennis is essentieel voor ons vak en SSR biedt die kennis aan. Een logisch vervolg is dat die kennis ook toegankelijk gemaakt en gedeeld wordt binnen onze organisatie. En daar komt de rol van de Kenniscentra om de hoek kijken. Kortom, opleiding en ontwikkeling door SSR en kennismanagement door de Kenniscentra horen bij elkaar”, aldus Ter Veer.

Logisch geheel

Bij de ontwikkeling van cursussen op de terreinen waarop de Kenniscentra werkzaam zijn (cybercrime, economisch strafrecht, financieel- & economisch recht, fraude, milieu & gezondheid en verzekeringsrecht) maakt SSR in toenemende mate gebruik van hun expertise. De contacten met de Kenniscentra stellen SSR bovendien in staat om bij de ontwikkeling van cursussen zo goed mogelijk aan te sluiten bij de vragen die er binnen het werkveld spelen. De Kenniscentra verzamelen en beheren kennis die zij beschikbaar maken via hun websites, wikpagina’s, nieuwsbrieven, expertisejournaals en via een helpdesk waar rechtsvragen gesteld kunnen worden.

De Kenniscentra bieden op deze manier een platform waar, bijvoorbeeld na het volgen van een cursus bij SSR, kennis verder uitgebreid en gedeeld kan worden met collega’s. “Opleiding door SSR vormt een belangrijk contactmoment”, geeft Ton de Lange (Kenniscentrum Milieu en Gezondheid) aan. “Samen met SSR bouwt het Kenniscentrum gedurende en na afloop van de opleiding een netwerk op, en onderhoudt het ook.” Hiermee vormen de cursussen van SSR en de Kenniscentra een logisch geheel waarin kennis ontwikkeld en verspreid kan worden.

Bekijk hieronder het presentatiefilmpje “Kenniscentra en SSR” dat tijdens de dag werd vertoond.

Lees ook het verslag van de themadag.

Nieuwsoverzicht