Samenwerking en kennis bij aanpak mensenhandel

Bij de aanpak van mensenhandel is internationale samenwerking onontbeerlijk. Ook zouden Nederlandse rechters meer kennis moeten krijgen over deze complexe materie.

De tweedaagse bijeenkomst in Amsterdam op 9 en 10 februari was de eerste van drie seminars die dit jaar en komend jaar worden gehouden in het kader van het project Towards a European approach to judicial training on trafficking in human beings. Met steun van de Europese Commissie worden deze internationale ontmoetingen georganiseerd door SSR, het Italiaanse Consiglio Superiore della Magistratura en de Poolse National School of the Judiciary and Public Prosecution.

Aan het seminar in Amsterdam namen 70 vertegenwoordigers deel uit 22 EU-lidstaten, Turkije, Nigeria, Europol en Eurojust.

Volgens SSR-cursusmanager Internationale Activiteiten, Anne Tahapary, kwam uit de inleidingen en discussies op het seminar vooral naar voren dat de strijd tegen mensenhandel Europees/Internationaal moet worden gevoerd. Zowel Geert Corstens, president van de Hoge Raad, en Corinne Dettmeijer, de Nederlandse Rapporteur Mensenhandel, wezen op het belang van die samenwerking.

‘Maar ook werd duidelijk dat Nederlandse rechters zich goed moeten verdiepen in de vele en diverse aspecten van mensenhandel. Er zitten aan deze grensoverschrijdende vorm van criminaliteit zoveel aspecten buiten het strafrecht – denk aan een bestuursrechtelijke kwestie als een tijdelijke verblijfsvergunning of Europese regelgeving – dat gedegen kennis over het onderwerp noodzakelijk is ’, aldus Anne Tahapary. ‘SSR heeft al sinds jaren basis- en verdiepingscursussen over mensenhandel in het opleidingsaanbod beschikbaar. Het is van groot belang dat ook rechters die cursussen volgen’, vervolgt zij. ‘Officieren van justitie zijn zich hiervan al veel meer bewust’.

Op het seminar sprak ook de Nigeriaan Terna Tsumba, hoofd van de bestrijdingsunit mensenhandel in Nigeria. ‘Uiterst interessant en leerzaam om over de problematiek te horen van de kant van een “exportland” en de strijd die daar geleverd wordt tegen mensenhandel’, aldus de cursusmanager.
Naast de inleidingen, rondetafelgesprekken en workshops werden de deelnemers aan het seminar ontvangen door burgemeester Eberhard van der Laan in het Bethaniënklooster op de Amsterdamse Wallen. Van der Laan maakte daarbij duidelijk hoe noodzakelijk hij het vindt om de aanpak van mensenhandel tot topprioriteit van de gemeente Amsterdam te maken.

Het volgende seminar, waarbij het slachtoffer van mensenhandel centraal staat, wordt gehouden in Rome op 25 en 26 oktober. De laatste professionele ontmoeting is volgend jaar in april in Krakau.

Nieuwsoverzicht