Rechterlijk oordeel centraal in SSR-zesdaagse

Beginnende en ervaren rechters, griffiers en stafjuristen kunnen begin volgend jaar deelnemen aan de zesdaagse collegetour die SSR organiseert over kennisoverdracht en kennistoepassing rond het rechterlijk oordeel.

Drijvende kracht achter de zesdaagse is Albert Klijn, wetenschappelijk adviseur bij SSR. Volgens hem staat de kerntaak van rechters sterk onder druk. Dit onder andere door de van buiten komende en in sterkte toenemende roep om snelheid. ‘De kwaliteit van het oordeel kan lijden onder de productienormen die gehaald moeten worden. Daarom organiseren we een aantal bijeenkomsten waarin rechtspraakbreed, voor iedereen die met het rechterlijk oordeel te maken heeft, gediscussieerd kan worden over de inhoudelijke kwaliteit van deze magistrale taak’, aldus Albert Klijn.

Koppels

De collegetour bestaat uit zes middagen die iedere twee weken op verschillende locaties in het land georganiseerd worden. Tijdens die middagen zullen zes hoogleraren op het gebied van het recht en rechtspleging samen met een door hen zelf gekozen partner een specifiek facet van het rechterlijk oordeel belichten. Albert Klijn: ‘Die zes hoogleraren komen uit het netwerk dat SSR onderhoudt. Dit netwerk heeft tot doel om de relatie tussen de rechtswetenschap en de praktijk van de rechter te verstevigen. Tijdens de zes middagen zal die relatie wat betreft zowel de meer theoretische, wetenschappelijke kant van het rechterlijk oordeel als de praktische uitvoering daarvan worden ingevuld op een scherpe, originele en gevarieerde manier volgens het principe van D & D: denken en doen. Door het leggen van die koppeling tussen theorie en praktijk zullen de deelnemers zich kunnen en moeten vastbijten in de manier waarop zij hun oordeel vellen. De verwachting is dat velen daarmee verfrissend nieuwe inzichten krijgen in hun eigen manier van werken.’

Programma

De invalshoeken die de duo’s hebben gekozen rond het rechterlijk oordeel zijn heel wisselend. ‘Er komen zowel strafrechtelijke als civielrechtelijke onderwerpen aan bod, maar ook meer algemene kanten aan de rechterlijke oordeelsvorming’, vertelt Albert Klijn. ‘De variëteit is groot. Er wordt gesproken over de kern van waarheidsvinding, over sociaalpsychologische processen die een rol spelen bij oordeelsvorming, de motivering van vonnissen en arresten, de organisatie en inhoud van processen of bijvoorbeeld de meerwaarde van het meervoudig beslissen. Van de deelnemers wordt een sterk meedenkende en meewerkende houding verwacht. Het programma is iedere keer interactief, met veel praktijkoefeningen’, aldus Albert Klijn.

Volgens hem is het niet nodig dat de deelnemers voor alle zes de middagen inschrijven. Klijn: ‘De bijeenkomsten kunnen ook los gevolgd worden. Maar het meest productief voor de deelnemers zelf is natuurlijk wanneer zij de hele zesdaagse bijwonen, omdat het zo’n mooi afgerond programma biedt. Het is net als bij de echte zesdaagse: je ervaart de spanning het best als je de koppels na elkaar aan het werk ziet. Deze zesdaagse wordt afgesloten met een zevende bijeenkomst in Utrecht, waarbij de onderwerpen samenkomen en een Belgisch duo de blik vanuit het buitenland zal werpen. De datum hiervan wordt op kort termijn bekend gemaakt op de SSR website.

De zes dagen

1) Dinsdag 15 januari – Universiteit van Amsterdam
‘Beslissen en motiveren’ – door prof. mr. E. (Eddy) Bauw (hoogleraar Rechtspleging, Universiteit van Amsterdam) & prof. mr. B.J. (Bart Jan) Ettekoven (Hoogleraar Rechtspleging, Universiteit van Amsterdam)
lees meer

2) Dinsdag 29 januari – Seats2meet Den Bosch
‘De meerwaarde van de meervoudige kamer’ – door prof. dr. L. E. (Leny) de Groot-van Leeuwen (hoogleraar Rechtspleging, Radboud Universiteit Nijmegen) & dr. F.S (Femke) ten Velden (docent Universiteit van Amsterdam).
lees meer

3) Donderdag 7 februari – BCN Rotterdam
‘Saaie rechtspraak: spiegel van goede oordeelsvorming?’ – door prof. dr. A. M. (Ton) Hol (hoogleraar Universiteit van Utrecht) & dr. M. (Maria) IJzermans (docent Universiteit Tilburg)
lees meer

4) Maandag 25 februari – BCN Utrecht CS
‘Regie-dilemma’s’ – door prof. mr. R. (Rick) Verschoof (hoogleraar Universiteit Utrecht) & mr. H. (Hans) Steenberghe (Rechtbank Utrecht)
lees meer

5) Dinsdag 5 maart – Regardz Nieuwe Buitensociëteit Zwolle
‘Hoe organiseer je kwaliteitswerk?’ – door prof. mr. R. (Rinus) Otte (hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen) & mr. Y. (Yvo) van Kuijck (raadsheer Gerechtshof Arnhem)
lees meer

6) Maandag 25 maart – Raad voor de rechtspraak Den Haag
‘Waarheidsvinding (civiel)’ – door prof. mr. F. (Fred) Hammerstein (hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen) & dr. R. H. (Ruth) de Bock (raadsheer Gerechtshof Amsterdam)
lees meer

Deze zesdaagse wordt afgesloten met een zevende bijeenkomst in Utrecht op 27 mei waarbij alle onderwerpen samenkomen en waar Belgische collega’s een blik vanuit het buitenland werpen.    

Aanmelden

Aanmelden voor één of meerdere bijeenkomsten is mogelijk door dit online formulier in te vullen of door een mail te sturen aan events@ssr.nl
Voor iedere bijeenkomst is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Nieuwsoverzicht