Raio’s bedrijven juridische topsport op Europees niveau

Hard werken met straffe deadlines, veel kennis vergaren, internationale collega’s ontmoeten en vooral lange dagen maken. De raio’s van ‘Team Netherlands’ hebben tijdens de THEMIS-finale in Parijs de nieuwe generatie internationaal georiënteerde magistraten met verve vertegenwoordigd. Diederik Greive, directeur Opleidingen bij SSR, begeleidde het team tijdens deze week vol van juridische topsport van 29 oktober tot en met 2 november jl.

THEMIS is een jaarlijkse door EJTN geïnitieerde beproeving waarbij afgevaardigden van Europese juridische opleidingsinstituten het tegen elkaar opnemen. Door het ter plekke schrijven van papers, het houden van presentaties en het voeren van debatten tonen deelnemers hun kennis, inzicht en passie met betrekking tot het internationale en Europese recht. Dit onder een fikse tijdsdruk en onder het toeziend oog van een internationaal gerenommeerde jury. Dankzij een succesvolle halve finale in het Duitse Erfurt verzekerde Team Netherlands zich in mei vanuit een deelnemersveld van 32 teams al van een plaats bij de laatste acht.

Themis competitie 2012Tijdens de finaleweek in Parijs moesten de drie teamleden, Marloes Sprakel, Laurens Linssen en Suzanna Piras, flink aan de slag. Met enige nachtelijke hotelkamerarbeid leverden zij op dag twee een uitgebreid paper op over een casus gebaseerd op de uitleveringsverzoeken rondom de Assange-zaak. Vervolgens stoomde het team direct door om de presentatie en het debat van de dag erna voor te bereiden. In dit debat betoogden de raio’s in een scherpe discussie gepassioneerd tegen de wenselijkheid van nationale voorbehouden op de reikwijdte van het Europees arrestatiebevel (EAB). “Als landen meer uitzonderingen maken op het EAB-framework, dan komt het wederzijdse vertrouwen dat nodig is om het EAB goed te laten werken onder druk te staan. Dat veroorzaakt meer problemen dan dat het maken van uitzonderingen oplost. In die situaties waar over een uitzondering gedacht wordt, is het vaak beter om via overleg tussen landen een oplossing te vinden”, aldus Laurens Linssen.

Op donderdag en vrijdag analyseerde het team de papers en debatten van de concurrenten om de bevindingen vervolgens in Observation Reports aan de jury op te leveren. Dezelfde jury riep aan het eind van de week het Roemeense team als winnaar uit, gevolgd door twee Franse teams voor het zilver en brons. Zonder een verdere ranking bekend te maken waren er lovende woorden van de jury voor de Nederlandse prestaties.

Hoewel een prijs uiteraard een mooie erkenning zou zijn geweest, bestaat de daadwerkelijke winst natuurlijk uit de opgedane kennis en ervaring en het opgebouwde internationale netwerk. “De THEMIS-competitie is een snelkookpan voor het leren van Europees recht en het kennismaken met de Europese samenwerkingspraktijk”, vertelt Diederik Greive. “Deelnemende raio’s brengen hun kennis in korte tijd op een substantieel hoger niveau en leggen contacten waar ze hun hele loopbaan profijt van hebben. Zeker met het oog op de internationalisering van onze samenleving is deze week een prachtige aanvulling op het reguliere opleidingstraject.” Volgend jaar wil SSR wederom een of meerdere teams afvaardigen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Diederik Greive via d.f.greive@ssr.nl.     

Nieuwsoverzicht