projectteam initiële opleiding ZM op het goede spoor

Tijdens een inhoudelijke ontwerpsessie afgelopen 21 november in het Spoorwegmuseum in Utrecht bleek dat het projectteam Initiële Opleiding ZM op het goede spoor zit! Opleiders en andere betrokken rechters werkten samen met lectoren en onderwijskundigen van SSR aan de verdere invulling van de nieuwe opleiding. Januari 2013 wordt het definitieve ontwerp opgeleverd aan de Raad voor de rechtspraak.

logo SSR InitieelEen analyse van de positieve aspecten en de verbeterpunten m.b.t. het huidige opleiden op de werkplek, resulteerde in een bruikbare set aanbevelingen voor de nieuwe opleiding. Meer dialoog en feedback zijn belangrijke punten. Daarbij richt de nieuwe rio zich niet alleen op de opleider, maar betrekt hij ook de overige collega’s op de werkvloer. “Het gehele gerecht is de werk- en opleidingsplek, waar kennis wordt gehaald èn mee wordt uitgewisseld. De nieuwe opleiding ondersteunt daarmee een bredere cultuurverandering waarbij meer ruimte is voor feedback en intervisie”, zo voorspelt Annemiek Huigen, senior rechter in Amsterdam en namens SSR projectleider van het project ‘Nieuwe initiële opleiding ZM’.

Een andere aanbeveling betreft de introductie van flexibelere leervormen. Naar de gedachte van het concept Just in Time Learning zou de rio toegang tot kennis moeten hebben op het moment dat hij deze in de praktijk toe past. Dit vraagt om innovatieve leervormen, waarbij meer kennis à la carte via bijvoorbeeld webcolleges wordt aangeboden. Ook de manier waarop rio’s kennis en informatie vergaren verdient meer aandacht. Annemiek Huigen: “Een individueel ontwikkelingsplan helpt de rio regie over zijn eigen opleiding te voeren. Samenwerking in leerteams met andere rio’s bereidt hen bovendien voor op een loopbaan waarin kennisdeling centraal staat.”

Met hulp van bovenstaande suggesties heeft het projectteam de bestaande houtskoolschets verfijnd. Ook aanbevelingen die zijn gedaan tijdens eerdere bijeenkomsten, zoals tijdens de recente Dag van de Praktijkopleider, zijn hierin meegenomen. Resultaat is een conceptontwerp waar positief op gereageerd is door de Raad voor de rechtspraak. Een belangrijk punt binnen het besluitvormingstraject is nog de bijbehorende business case.

De verwachting is dat eind 2012 een ontwerp met alle betrokkenen kan worden gedeeld. In een afzonderlijk project zal vervolgens tijdens de eerste helft van volgend jaar met de gerechten aan de implementatie gewerkt worden. Volgens plan zullen in de tweede helft van 2013 de eerste rio’s nieuwe stijl aan hun opleiding beginnen.

Kijk hier voor meer informatie over de nieuwe opleiding.

Nieuwsoverzicht