Praktijkopleider is en blijft cruciale schakel

Hoe belangrijk een goed ontwerp voor de nieuwe initiële opleidingen en een passend cursusaanbod ook is, de kundige praktijkopleider maakt het verschil. Dat was het duidelijke openingsstatement tijdens de Dag van de Praktijkopleider die SSR op donderdag 1 november in Utrecht organiseerde. Met de implementatie van de nieuwe opleidingen verandert de rol van de opleider echter fors. Het is daarom de vraag of de opleider van vandaag dezelfde persoon is als die van morgen.

Dag van de praktijkopleiderSSR organiseert regelmatig een Dag van de Praktijkopleider om het belang van het vak te onderstrepen, om kennis over opleiden te delen, nieuwe inzichten te verschaffen en om het opleidingsnetwerk te versterken. Dit jaar was de ontwikkeling van het nieuwe opleidingsstelsel het dominante thema. De projectleiders van de nieuwe initiële opleidingen Rechtspraak en OM troffen met de ruim honderd aanwezigen een uitermate nieuwsgierig publiek. De nieuwe leerfilosofie voor de opleidingen betekent immers een belangrijke verandering van de rol van de opleider. Meer eigen verantwoordelijkheid voor de op te leiden toekomstige rechter of officier van justitie, een meer stimulerende leeromgeving en meer coaching en minder beoordeling door de opleider; het vergt een nieuwe kijk op het metier en een bijpassende houding.

Simone Roos, lid van de Raad voor de rechtspraak en portefeuillehouder HRM, benadrukte het belang van goede opleiders op de werkplek. “Opleiden is een vak dat niet in een uurtje per week uitgevoerd kan worden. U bent een sleutelpersoon en zonder uw inzet wordt het niets met de nieuwe initiële opleidingen”. Tegelijkertijd koppelde zij ook een verantwoordelijkheid aan deze sleutelfunctie met betrekking tot de naderende veranderingen. “We gaan veel van opleiders vragen. Het is belangrijk dat de huidige opleiders zich afvragen of de nieuwe filosofie wel bij ze past”, aldus Simone Roos. De aanwezige opleiders toonden zich tijdens de presentaties en workshops echter overwegend enthousiast over de nieuwe rol.

Met een breed aanbod voor praktijkopleiders faciliteert SSR bij het omzetten van dit enthousiasme in kwalitatief opleiden op de werkvloer. Behalve basistrainingen bestaan er bijvoorbeeld coaching- en intervisietrajecten en straks ook masterclasses. Met de uitreiking van het handboek De Professionele Praktijkopleider tijdens de dag onderstreepte SSR dit streven nog eens extra. Het boek biedt beginnende opleiders een houvast en nuttige inzichten, terwijl het voor de ervaren rotten behulpzaam kan zijn bij reflectie op de eigen rol en houding. De publicatie is een investering in de praktijkopleider en daarmee in de volgende generatie rechters en officieren.

Rosa Jansen, voorzitter van het College van Bestuur van SSR, benadrukte tenslotte nog het belang om goed na te denken hoe en waar we de nieuwe opleidingsplaatsen in de toekomst zullen onderbrengen. Gelet op de beperkte recente instroom van nieuwe rechters (slechts 7 rio’s en 25 raio’s in 2012) en officieren van justitie moet in de komende tijd zorgvuldig afgewogen worden of de opleidingsplekken niet vanwege kwalitatieve en kostenefficiënte redenen slechts op een beperkt aantal plaatsen moeten worden ingericht. Op deze manier zouden bepaalde gerechten en parketten als opleidingsomgevingen gelabeld kunnen worden met bijbehorende budgetten.

Presentaties van deze dag zijn te vinden op www.ssr.nl onder de button ‘Events’. Hier is tevens de digitale versie van het handboek De Professionele Praktijkopleider te vinden.

Vraag het handboek De Professionele Praktijkopleider in boekvorm aan door een e-mail te sturen naar ssrservicedesk@ssr.nl.

Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen hebben, richt u zich dan tot Johan Koornstra (j.koornstra@ssr.nl). 

      

Nieuwsoverzicht