OM inventariseert behoeften rond vignetten

Wat hebben officieren van justitie, advocaten-generaal en
parketsecretarissen –nog – nodig aan opleidingen, cursussen en trainingen om aan hun vignet-eisen te kunnen voldoen?
In hoeverre is het
Openbaar Ministerie ‘vignet-proof’? Op die vragen hoopt het College van procureurs-generaal deze zomer antwoord te krijgen, om vervolgens samen met SSR te kunnen werken aan de invulling van het verdere opleidingsprogramma.

Antine van Nederpelt, officier van justitie en programma-manager Leren en Ontwikkelen bij de afdeling HRM van het Parket-Generaal in Den Haag, is nauw betrokken bij de inventarisatie van de stand van zaken rond de licentievignetten die momenteel wordt uitgevoerd.

mw. mr. Antine van Nederpelt‘Toen de licentievignetten in 2008 werden ontwikkeld voor de functies van officier van justitie en advocaat-generaal en de parketsecretarissen werd ernaar gestreefd om iedereen dit jaar, in 2012,  vignet-proof te laten zijn. Dat betekent dat alle leden van het OM in principe zouden moeten beschikken over de kennis en vaardigheden die zij nodig hebben om hun taak goed te kunnen uitoefenen. Dit uitgangspunt is natuurlijk nooit voor honderd procent haalbaar, want de opleidingsbehoefte verandert doorlopend. Collegae veranderen van functie, er worden nieuwe functies ontwikkeld en aan bestaande functies worden andere eisen gesteld en natuurlijk komen er regelmatig nieuwe mensen binnen bij het OM. Bovendien geldt voor iedereen het adagium: leren doe je een leven lang! Maar grosso modo willen we een situatie hebben waarbij zoveel mogelijk mensen voldoen aan hun vignet-eisen bij het werk dat zij nu doen’, aldus Van Nederpelt.

Vignetten update

‘Zoals gezegd’, vervolgt Van Nederpelt, ‘de vignet-eisen veranderden voor een aantal functies, er ontstonden nieuwe functies en van een aantal cursussen is de inhoud gewijzigd en aangepast aan nieuwe inzichten. Bovendien veranderden een aantal cursussen van naam, terwijl die inhoudelijk hetzelfde bleven. Daardoor wisten de deelnemers niet altijd goed of ze zich nu wel of niet voor een bepaalde cursus of training moesten inschrijven. Daarom is er recent een update gemaakt van de in 2008 vastgestelde vignetten.

Dit was meteen de aanleiding om een inventarisatie te gaan maken van de huidige stand van zaken rond de vignetten. Na een analyse van deze inventarisatie –waarvoor alle parketten zijn aangeschreven – zal er een helder beeld zijn van hetgeen nodig is om een eventuele inhaalslag te maken.

Deze inhaalslag willen we in overleg met SSR en in samenspraak met – en medewerking van zowel de docenten, als de parketten zo efficiënt en met zo min mogelijk kosten organiseren. Zoals we eerder ook hebben gedaan voor de secretarissen’.

NEXT

Het opleidingsaanbod dat nodig is om zoveel mogelijk mensen van het OM doorlopend op ‘vlieghoogte’ te houden om te kunnen voldoen aan hun vignet-eisen zal, volgens Antine van Nederpelt, zeker de formule van SSR NEXT volgen: ‘Er wordt méér zelfstudie en voorbereiding van de cursist gevraagd, zodat de cursus zélf niet meerdere dagen hoeft te duren. Er moet daarbij goed worden gekeken naar wat de individuele cursist nodig heeft, zodat je maatwerk kunt leveren. Het komt nog wel eens voor dat mensen zich “blind” voor allerlei cursussen inschrijven of worden ingeschreven zonder te kijken naar de echte noodzaak daarvan. Door dat beter af te stemmen en kritischer te kijken naar enerzijds de aard en inhoud van de cursus en anderzijds de voorkennis en de werkzaamheden van de deelnemers, haal je een optimaal rendement uit de investeringen aan tijd, geld en energie die het OM en de cursisten zélf daarin steken. Als we binnen de geschetste mogelijkheden voor elkaar krijgen dat officieren van justitie, advocaten-generaal en de secretarissen aan een dergelijk modern opleidingsaanbod kunnen meedoen, dán is het OM, wat mij betreft, vignet-proof’.

Nieuwsoverzicht