Nieuwe aanpak van ‘Train the trainers’ slaat aan in Zagreb

De nieuwe aanpak van de cursus ‘Europees Recht’ die SSR medio oktober verzorgde voor het opleidingsinstituut van de Kroatische rechterlijke organisatie heeft tot veel enthousiasme geleid.
Door de cursisten ook praktische vaardigheden te leren en hen zelf het inhoudelijke deel gedeeltelijk te laten verzorgen, ontstond een bijzonder dynamiek en interactie tussen de cursisten en trainers. ”Op deze manier is een heel ander soort hersencellen bij me wakker gemaakt”, aldus een Kroatische trainer.

De vraag aan SSR om het collega-instituut te trainen komt voort uit een project van AgentschapNL en de Nederlandse Ambassade in Zagreb. Dit project ondersteunt het streven van de Kroatische Judicial Academy om het Europese curriculum op orde te brengen. Met de toetreding tot de EU op 1 juli 2013 bestaat binnen de Kroatische rechterlijke organisatie een grote behoefte aan kennis van Europees recht. Door de trainers te trainen levert SSR er een belangrijke bijdrage aan kwalitatieve rechtspraak.

Train the trainersOm de betrokkenheid van de cursisten te stimuleren is gekozen voor een aanpak waarbij zij zelf flink aan de slag moesten. De eerste dag werd aan de hand van casussen nog het een en ander uitgelegd, maar de tweede dag stonden de cursisten zelf al te doceren in Europees recht. Collega’s kregen vervolgens de mogelijkheid om uitgebreid feedback te geven. Dit resulteerde in een cursusvorm waar de meeste cursisten niet bekend mee waren, maar wel enthousiast op inspeelden. “Vanaf de basisschool tot nu toe zijn de cursussen gericht op consumeren, niet op het actief inbrengen van kennis. Door de oefeningen en de feedback van de groep en de docenten kan je jezelf en je kennis verbeteren”, zo vertelt een van de Kroatische deelnemers.

De cursus besloeg in totaal drieënhalve dag en werd gegeven door de SSR-docenten Marc Fierstra (raadsheer Hoge Raad) en Rosemarie Bertens (SmitBertens Trainers). In december volgt een follow-up, waarbij de Kroatische deelnemers zelf een cursus Europees recht zullen geven aan een groep collega’s. Zij krijgen dan feedback van Nederlandse docenten over zowel de inhoud als de lesmethodes.

Nieuwsoverzicht