Meer deelnemers door digitalisering

Dit artikel verscheen in een reeks over projecten gerealiseerd door een SSR-medewerker in directe samenwerking met een collega uit de praktijk.

Het aantal deelnemers aan de basismodulen over recht en de rechterlijke organisatie stijgt fors. Dit komt door de digitalisering van de cursussen, waardoor cursisten minder tijd kwijt zijn aan het bijwonen van contactdagen.

SSR-cursusmanager Joep Dorgé is uiterst tevreden. ‘De basismodulen zijn cursussen voor beginnende medewerkers bij de gerechten en parketten en nog niet thuis zijn in de wereld van het recht en de rechterlijke organisatie. Voor die medewerkers – administratieve krachten, bodes, het archief of bijvoorbeeld bij de kopieerkamers – zijn er modulen beschikbaar waarmee zij zich de beginselen van het recht en de organisatie van de rechterlijke organisatie, ZM en OM, eigen kunnen maken. Tot voor kort werden die cursussen op de ‘ouderwetse’ manier gegeven, met papieren syllabi en cursusmappen en tweeëneenhalve contactdagen die de cursist moest bijwonen. Vooral die tijdrovende contactdagen bleken voor velen een brug te ver, en het aantal cursisten daalde dan ook’, aldus Joep Dorgé.

E-learning

Conform de nieuwe onderwijsvisie van SSR, waarbij méér zelfstudie, digitalisering en e-learning centraal staan, werden ook de basismodulen voor beginners in de rechterlijke organisatie aangepakt. Joep Dorgé: ‘De cursisten krijgen het materiaal nu digitaal ‘thuis’ gestuurd en kunnen de stof op door hen zelf gekozen momenten bestuderen en voorbereiden. Er is nog maar één contactdag waarop de theorie in de praktijk wordt besproken en geoefend. Ook de toets aan het eind is digitaal. Dat scheelt een enorme hoeveelheid tijd, en de cursisten vinden dat een heel belangrijk aspect. Inmiddels is de eerste module –er zijn in totaal ruim 20 cursussen die deze administratief medewerkers kunnen volgen – op de nieuwe manier afgerond. Uit de evaluaties blijkt dat de deelnemers heel enthousiast zijn. Het feit dat zij zelf hun studietijd kunnen indelen en minder tijd kwijt zijn aan de contactdagen noemen zij als grote voordelen. Hetzelfde geldt overigens voor de docenten –over het algemeen zijn dit teamleiders en parket- en gerechtssecretarissen – die hierdoor veel tijd kunnen besparen.’ Na de succesvolle start met de nieuwe modulen worden dit jaar en komend jaar ook de overige onderdelen in dit curriculum op dezelfde manier gemoderniseerd. ‘Natuurlijk waren er bij het overzetten van de modulen naar digitale onderwijsvormen nog kinderziekten. Tekstueel moest er nog een en ander worden aangepast, en ook liet de techniek soms te wensen over. We hebben daarbij goed geluisterd naar de feedback en het pakket krijgt steeds beter vorm. De cursisten zijn enthousiast en melden zich in groten getale aan. Dat geeft een heel goed gevoel’, aldus de cursusmanager.

‘Van A tot Z handig, prettig, helder en duidelijk’

Jacqueline van Rijn, secretaris bij het Landelijk stafbureau van de Raad voor de rechtspraak, deed mee aan de eerste digitale basismodule. ‘Hoewel ik niet echt een nieuwkomer ben – ik werk al bijna vijf jaar als secretaris werkgroepen Betrouwbare Managementinformatie – heeft de cursus een heleboel gaten in mijn kennis opgevuld. Inhoudelijk ben ik dus zeer tevreden. Ook van de vormgeving van de basismodule ben ik erg onder de indruk trouwens. De elektronische leeromgeving en het lesmateriaal zitten van A tot Z, van aanmelding tot eindtoets, handig, prettig, helder en duidelijk in elkaar. Het feit dat alles digitaal wordt aangeleverd, maakt dat ik op elke gewenste plek kan inloggen en zelf mijn tijd kan indelen bij het bestuderen van de leerstof. Dat is natuurlijk super naast een baan en een gezin. Er is in de cursus nog maar één contactdag, waarop je aan de docenten allerlei vragen kunt voorleggen. Overigens is een goede voorbereiding daarbij essentieel, om zoveel mogelijk profijt te halen uit die ene dag. De eindtoets, die eveneens digitaal wordt afgenomen, heb ik gehaald met een dikke acht. Echt een heel plezierige manier van studeren. Op dit moment bestudeer ik de volgende, eveneens digitale, cursus in de reeks van SSR-modulen. Juist omdat ik in mijn eigen tijd kan studeren en ik de digitale leeromgeving van de SSR overal vandaan kan benaderen is deze cursus voor mij ideaal’.

SSR NEXT

De digitalisering van de basismodulen maakt deel uit van het veranderprogramma SSR NEXT.

Nieuwsoverzicht