Leerlijnen strafrechter en juridisch medewerker

Strafrechters en juridisch medewerkers in strafzaken kunnen voortaan gestructureerder werken aan hun permanente educatie. Uit ons enorme aanbod van enkele honderden cursustitels bij SSR is nu een deel ondergebracht in overzichtelijke en eigentijdse leerlijnen.

Eric-Jan WillekersEric-Jan Willekers, cursusmanager en sectorspecialist strafrecht ZM, is een van de ontwerpers van de nieuwe leerlijnen. Hij wijst op de grote voordelen van deze gestructureerde manier van werken. ‘Tot nu toe ontbrak voor de ZM een goede structuur in het aanbod van de cursussen. Rechters en hun juridisch ondersteuners moesten kiezen uit een enorm aanbod aan cursustitels om te zien welke cursus voor hen individueel nuttig zou kunnen zijn. Nu is dat anders. Er zijn zeven inhoudelijke en zeven functiegerichte leerlijnen samengesteld, die ieder weer zijn opgebouwd uit een aantal samenhangende modules. Dat maakt het zoeken naar een geschikte leerlijn of module “op maat” een stuk eenvoudiger en doeltreffender’, aldus de cursusmanager.

‘Het modulaire systeem en de opbouw van de leerlijn maakt het bovendien mogelijk dat iedere deelnemer zelf kan beoordelen of hij alle eendaagse modules wil volgen, of dat enkele ervan volstaan om de benodigde kennis en vaardigheden op te doen over het betreffende onderwerp. Een beginnend strafrechter heeft nu eenmaal andere opleidingsbehoeften dan een doorgewinterde rechter met veel ervaring’, vervolgt Willekers.

Mede in samenspraak met de opleidingswerkgroep van het LOVS (Landelijk Overleg van de Voorzitters van de Strafsectoren), waarin zowel de hoven als de rechtbanken zijn vertegenwoordigd, werden uit de honderden cursussen voor de ZM zeven inhoudelijke leerlijnen en zeven functiegerichte leerlijnen gedestilleerd.

‘Bij enkele leerlijnen moeten de modulen in de toekomst nog beter op elkaar gaan aansluiten. Daar wordt hard aan gewerkt. Bij de leerlijn strafvonnis is de revisie al in 2012 voltooid. Er is een prachtige leerlijn van gemaakt. Op dezelfde wijze zijn we momenteel bezig met de leerlijn getuigenverhoor. In totaal zal het gaan om ongeveer zeventig actuele en moderne modules verdeeld over die veertien leerlijnen voor strafrechters. Voor de juridisch medewerkers zullen nog dit jaar separate leerlijnen worden vastgesteld. Het is een aanbod om trots op te zijn, en we hopen dat ook veel strafrechters en juridisch medewerkers er gebruik van zullen maken’, aldus Eric-Jan Willekers.

De inhoudelijke en functiegerichte leerlijnen zijn te vinden op de pagina Strafrecht ZM

Nieuwsoverzicht