Lectoren bestuur: veel bereikt, nog veel te doen

Het curriculum Omgevingsrecht is het eerste paradepaardje van de nieuwe leerfilosofie van SSR Next. Het is een totaal nieuw, modern onderwijsprogramma, waarbij zelfstudie en digitalisering centraal staan. Twee lectoren over de verdere stappen die nog nodig zijn binnen de sector Bestuursrecht.
Hans Verbeek, die eind februari vertrok als lector Bestuursrecht bij SSR en weer bestuursrechter werd in Den Haag, was de afgelopen drie jaar nauw betrokken bij grote onderwijskundige veranderingen bij SSR. Hij werkte onder meer mee aan een volledig nieuw cursusprogramma – van basis- tot masterniveau – voor het Omgevingsrecht. ‘Een hele klus en een enorme uitdaging’, aldus Hans Verbeek. Vol geestdrift en enthousiasme vertelt hij over de dynamiek van het bestuursrecht en de noodzaak om te breken met verouderde onderwijsformules.

Lange cursussen verleden tijd
‘Geen rechtsgebied is zo dynamisch en veranderlijk als het bestuursrecht. Dat komt omdat de politiek het bestuursrecht als instrument gebruikt. Politieke krachtenvelden zijn veranderlijk en het bestuursrecht dus ook. Dat stelt speciale eisen aan de opleidingen voor beginnende en ervaren bestuursrechters. Zij zullen alle veranderingen die zich voordoen steeds moeten bijhouden. Maar niet alleen inhoudelijk verandert er voortdurend veel. Ook over de manier waarop opleidingen en trainingen gegeven dienen te worden, wordt tegenwoordig anders gedacht dan vroeger. Lange cursussen met meerdere aaneengesloten dagen nemen te veel tijd in beslag en zijn daarom verleden tijd. Bovendien voegen urenlange colleges veel minder toe dan interactieve onderwijsvormen, zeker als de cursisten zich door zelfstudie goed voorbereiden op dat interactieve onderwijs. Digitalisering speelt daarbij natuurlijk een geweldig grote rol. Dat hebben we allemaal op poten kunnen zetten’, aldus de voormalig lector. Hij is trots op hetgeen inmiddels is bereikt op onderwijskundig gebied binnen ‘zijn’ sector, maar voegt er meteen aan toe dat er nog een lange weg te gaan is. Hans Verbeek: ‘E-learning betekent dat iedere cursist de nodige apparatuur moet hebben om aan deze vorm van onderwijs te kunnen meedoen. De jonge garde bij de rechterlijke macht is ‘digitaal’ opgegroeid. Bij ouderen echter merk je soms nog wat weerstand. Er zijn nog genoeg oudere rechters zonder laptop of smartphone. En de rechtspraak is niet bepaald scheutig met het verstrekken van die middelen. Desondanks wordt er stevig op ingezet om ook andere onderdelen van het Bestuursrecht – denk bijvoorbeeld aan het programma voor het Vreemdelingenrecht – op deze hypermoderne manier vorm te geven.’

Aanjager
Jan van Breda, bestuursrechter in Zutphen, nam als nieuwe lector op 1 maart het stokje over van Hans Verbeek.
Hij was als docent sinds een jaar verbonden aan SSR en is enthousiast over de vernieuwde onderwijskundige visie van het opleidingsinstituut. ‘Er is een uitstekend begin gemaakt met de uitvoering van SSR Next, maar de uitdaging is om het nog verder uit te diepen en te verbreden naar alle bestuursrechtelijke cursussen,  Ik zie mijn eigen rol daarbij vooral als aanjager. Ook zie ik het als mijn rol alle partijen, zowel docenten als cursisten, enthousiast te maken voor SSR Next’, vertelt Jan van Breda. Volgens hem zullen cursisten nog veel meer uitgedaagd worden om zich actiever op te stellen bij hun onderwijs. ‘Blended learning, E-learning, interactief onderwijs – het zijn allemaal instrumenten die we inzetten. Zowel de docenten als de cursisten krijgen ermee te maken. Er zal nog veel meer, zeg maar, ‘vernext’ gaan worden. Op dit moment zitten we nog in een overgangsfase: niet alle cursussen zijn ‘next’ en er moet nog een slag worden gemaakt voordat het cursusmateriaal voor iedereen adequaat digitaal beschikbaar is. Zowel voorafgaand aan de cursus als op de cursusdag zelf. Te hopen is dat, zeg over een klein jaar, iedereen in staat zal zijn om het aangeboden digitale materiaal optimaal te gebruiken. Next is ook dat de cursisten zelf een meer actieve, voor de andere cursisten inspirerende rol gaan spelen: elkaar helpen leren. Voorlichting speelt bij dit alles een belangrijke rol. Daar ben ik me terdege van bewust en daar zal ik hard aan trekken’, aldus de nieuwe lector.

Nieuwsoverzicht