Kortere intensieve cursussen van hoge kwaliteit

Het cursusaanbod van SSR voor de Zittende Magistratuur zal het komend jaar nog moderner worden. In het kader van SSRNext worden de cursussen, leergangen en trainingen korter en intensiever. Maar mét behoud van hoge kwaliteit. Anja Bögemann, directeur Opleidingen ZM bij SSR, blikt vooruit.

Portret van Anja Bogemann‘De gedachten over onderwijs en ontwikkeling zijn veranderd. Dat geldt ook voor de Rechtspraak.  Onze klanten willen geen lange, meerdaagse cursussen meer; die kosten teveel tijd en geld. Aan die wens komt SSR natuurlijk tegemoet. Een mooi voorbeeld van SSRNext is de nieuwe leergang Omgevingsrecht voor bestuursrechters en -secretarissen die binnenkort start. Die leergang duurde vroeger zes dagen en wordt nu teruggebracht tot de helft. Kortere cursussen betekenen wél dat van de cursisten meer zelfwerkzaamheid wordt verwacht. Zij zullen zich tevoren goed moeten verdiepen in de theorie, die via onze site geleverd wordt, om vervolgens zoveel mogelijk nut te halen uit de praktijk- en contactdagen. Het feit dat de cursussen korter worden, betekent overigens nadrukkelijk niet dat er getornd wordt aan de kwaliteit. Die blijft als vanouds van hoog niveau.

Komend jaar zullen we bovendien nóg meer gaan samenwerken met andere wetenschappelijke (onderwijs)instituten en organisaties indien deze een meerwaarde kunnen bieden naast hetgeen SSR al in huis heeft. Van de Open Universiteit, bijvoorbeeld, hebben we studiemateriaal afgenomen voor de nieuwe leergang Omgevingsrecht omdat dit instituut veel ervaring heeft met ‘afstandsleren’, dat inherent is aan het geven van kortere cursussen.

Ook dit jaar blijft bij SSR een nauwe samenwerking bestaan tussen ZM en OM. Dat geldt zowel voor de nieuwe initiële opleiding als voor het masterniveau. We zullen daar proberen dwarsverbanden te leggen die nuttig zijn voor beide groepen van de rechterlijke macht. Denk daarbij aan het samen reflecteren op strafprocessen die fout gelopen zijn. Maar ook cursussen en opleidingen op het gebied van Management Development en Leiderschap zouden heel goed door OM en ZM samen gedaan kunnen worden.

Last but not least wordt er volgend jaar voor de ZM een volstrekt nieuwe leergang intervisie opgezet. Daarmee kan SSR de gerechten adviseren over de vormen van intervisie die zij nodig hebben, en rechters trainen om die intervisies te gaan doen. Ook hierbij zal het accent vooral komen te liggen op het doceren en leren van vaardigheden in de praktijk, en veel minder op de ouderwetse theoretische manier van leren. Kortom: er wacht ons een vernieuwend jaar om trots op te zijn!’

Nieuwsoverzicht