Intervisie hoog op de agenda

“Bij alle gerechten moet intervisie, vanaf volgend jaar, hoog op de agenda staan. Dat blijkt uit de recente planningsbrieven van de Raad voor de rechtspraak voor 2013. We zijn blij dat SSR inmiddels voor
een breed pallet aan intervisieprojecten heeft gezorgd, zodat wij de gerechten daarbij kunnen ondersteunen.”Dit zegt Desirée Pieters, adviseur intervisie bij SSR.

Intervisie is volgens  Desirée Pieters, een belangrijke vorm van reflectie waarmee bestaand gedrag veranderd kan worden. ‘Door het vragen om feedback en het ontvangen van reacties is het mogelijk de rechterlijke organisatie opener te krijgen. We streven naar een meer open cultuur die past bij een lerende organisatie. Het ‘even niet weten’ en het reflecteren op gemaakte fouten hoort daarbij. Om die slag te helpen maken heeft SSR een Projectplan Intervisie gemaakt, met daarin een aantal projecten en activiteiten. Eén daarvan is de jaarlijkse landelijke intervisiemiddag, die dit jaar op 14 juni in Utrecht gehouden wordt. Presidenten, rechters, officieren van justitie, directeuren en ondersteuners kunnen daaraan deelnemen’, vertelt de adviseur intervisie.

Invloed

Op de intervisiemiddag dit jaar zal vooral gekeken worden naar de invloed die intervisie heeft op het ontstaan van nieuw gedrag. Er zijn diverse sprekers uitgenodigd van buiten de rechterlijke organisatie om te vertellen over hun ervaringen daarmee. Zo zal breindeskundige Ria van Dinteren vertellen over de relatie tussen intervisie en de nieuwste inzichten op het gebied van neurowetenschap. Willem van der Schoor (Adviseur bij de gerechten) zal zijn licht laten schijnen over ervaringen met intervisie in de publieke versus de private sector. Professor Benno Bonke zal vertellen over de ervaringen met intervisie voor artsen. En Ilse Heikoop en Herman Bolt zullen praten over de implementatie van feedback en intervisie bij de Centrale Raad van Beroep.

‘Zo’n intervisiemiddag is niet alleen geschikt voor mensen die al ervaring hebben met intervisie, maar is ook uitermate handig voor “nieuwkomers” op dit vlak. Zij kunnen horen welke mogelijkheden SSR op dit gebied voor hen heeft en zelf natuurlijk ook hun eigen wensen en ideeën daarover uitdragen. In het kader van de veranderslag die SSR met NEXT doormaakt, speelt die co-creatie – sámen met het veld komen tot een mooi en toepasbaar productaanbod – een grote rol’, aldus Desirée Pieters.
Aanmelden voor de intervisiemiddag kan via een e-mail naar: events@ssr.nl

Nieuwsoverzicht