Internationale spiegel zorgt voor reflectie en stimuleert samenwerking

“Egyptische vrouwelijke rechters zijn sinds de revolutie niet meer bereikbaar. Zij beantwoorden geen mail en telefoon meer.” Dit was de zorgwekkende mededeling van mevrouw Marianne de Rooij, secretaris van de International Association of Women Judges en een voorbeeld van hoe lastig het elders voor vrouwelijke rechters kan zijn om contact met de buitenwereld te hebben.

Zij deed deze uitspraak tijdens een diner in het kader van het uitwisselingsprogramma van het EJTN. Internationale ontmoeting en informatie-uitwisseling binnen het programma stellen Europese magistraten in staat te reflecteren op ontwikkelingen in hun thuisland. Positieve initiatieven vinden hier hun weg over de grenzen, terwijl negatieve ontwikkelingen als waarschuwing mee naar huis worden genomen. SSR faciliteerde van 3 tot en met 7 september de eerste week van de uitwisseling. “We vinden het belangrijk dat deelnemers hun eigen bekende systeem kunnen spiegelen aan andere rechtssystemen”, zo vertelt Nathalie Glime, senior cursusmanager Internationaal bij SSR. Gelijktijdig met het programma in Nederland zijn ook dertig Nederlandse magistraten op uitwisseling elders in Europa.

Uitwisseling van justitiële informatie is een belangrijk en terugkerend thema. Open grenzen en de daaruit volgende internationalisering van criminaliteit maken samenwerking steeds belangrijker. Best practices stimuleren verdere verbetering van samenwerking. In dat kader bezochten de ruim dertig deelnemende rechters, officieren van justitie en praktijkopleiders onder andere Europol in Den Haag. Hier zagen zij hoe informatie via deze organisatie snel kan worden opgevraagd. Via Den Haag achterhaalt de Franse justitie bijvoorbeeld eenvoudig de gegevens van een verdacht Deens busje in Parijs; informatie die essentieel kan zijn voor succesvolle aanpak van criminaliteit. Behalve aan Europol brachten de deelnemers ook een werkbezoek aan het Internationaal Strafhof, Eurojust en het Joegoslaviëtribunaal.                

Omdat persoonlijke contacten een belangrijke rol spelen bij internationale samenwerking, stond ontmoeting gedurende de week ook hoog op de agenda. Enerzijds tussen de deelnemers en de vertegenwoordigers van hun thuisland bij de diverse bezochte internationale organisaties. Anderzijds ook tussen de deelnemers onderling. In de vorm van een speed date braken de magistraten op de openingsdag het ijs, waarna deze eerste kennismaking tijdens de uitwisseling verder kon evolueren tot een efficiënte werkrelatie die in de toekomst zijn vruchten af kan werpen. 

Gedurende de tweede week van de uitwisseling lopen de deelnemers een korte stage bij een rechtbank of parket. De rechtbanken Amsterdam, Alkmaar, Utrecht, Haarlem, Groningen, Den Haag en Maastricht, evenals het regioparket Limburg en de noordelijke parketten ontvangen elk een of meerdere magistraten en bieden de gasten een kijkje in hun keuken. Er zijn bezoeken gepland aan de Hoge Raad, aan verschillende politiekorpsen en aan het Euroregionaal Politie Informatie en Coördinatie Centrum. Tevens maken er gasten kennis met het werk van het Joint Investigation Team en bezoeken alle deelnemers verschillende zittingen.

SSR biedt deze uitwisseling jaarlijks aan via het netwerk van de EJTN en met financiering van de Europese Commissie. Uitnodiging vindt plaats via de website van SSR.

Nieuwsoverzicht