Innovaties tijdens ‘de Rechtspraak gaat digitaal’

Tijdens het symposium ‘De Rechtspraak gaat digitaal’
op woensdag 20 juni jl., liet SSR aan collega’s uit de rechterlijke organisatie zien
hoe ict-innovaties
bijdragen aan een vernieuwd en
toekomstbestendig cursusaanbod. Daarbij presenteerde SSR zich met o.a. digitale webcolleges die cursisten meer vrijheid geven om te studeren op een zelf gekozen plek en tijdstip.

De digitale leeromgeving staat centraal in de nieuwe wijze waarop SSR cursussen gaat organiseren. Tijdens het symposium lieten cursusmanagers Astrid Hopma en Afina van der Woude in een workshop zien dat een groeiend deel van het aanbod in een zogenaamde ‘blended’ vorm wordt gegoten. Door in te loggen komen cursisten in een persoonlijke omgeving waarin zij hun cursusaanbod terug kunnen vinden. Hiervoor zijn verscheidene innovatieve applicaties ontwikkeld, zoals webcolleges, illustratief beeldmateriaal en online toetsen en opdrachten. Bovendien vindt de cursist in de persoonlijke omgeving een compacte digitale reader en doelgerichte verwijzingen naar relevante en actuele internetbronnen.

de Rechtspraak gaat digitaalAls vervolg op de voorbereiding in de digitale leeromgeving ontmoeten docent en cursist elkaar tijdens een ‘ouderwetse’ cursusbijeenkomst die toegespitst is op interactie en overdracht van specialistische kennis. Een belangrijk verschil is dat de cursist beter voorbereid is en dat de docent dankzij inzage in de digitale leeromgeving een beter beeld heeft van het kennisniveau van de cursisten. Digitalisering en e-learning leiden zo tot minder vaste contactmomenten en een grotere studieflexibiliteit; een veelgehoorde wens en een van de doelstellingen van het veranderprogramma ‘SSR NEXT’.

De deelnemers aan het seminar waren enthousiast over de manier waarop SSR digitalisering gebruikt om de flexibiliteit en actualiteit van de cursussen te vergroten. Daarnaast gaven de aanwezige experts ook bruikbare feedback, o.a. met betrekking tot de flexibiliteit van beeldmateriaal in een dynamische juridische context. Ook waren er diverse suggesties voor verdere digitale innovaties, bijvoorbeeld gepersonifieerde feedback op open antwoorden met behulp van steekwoorden. Daadkracht en lef werden als belangrijke waarden genoemd voor het doorvoeren van vernieuwingen. Of zoals een van de aanwezigen het verwoordde: “Als je binnen de rechterlijke organisatie echt effectief wil innoveren, dan moet je vooral durven om niet al te voorzichtig te zijn!”.

 

Nieuwsoverzicht