Het NEXT-cursusaanbod; een vooruitblik op 2013

Eind juli ontvingen alle rechtbanken en parketten het jaarlijkse boekje met een overzicht van opleidingen en cursussen van SSR voor 2013. Dit aanbod is volop in beweging, vertellen de sectorspecialisten
van SSR hieronder.

De sectorspecialisten hebben binnen een team van cursusmanagers een coördinerende rol betreffende de samenstelling van het aanbod. Zij worden hierbij inhoudelijk bijgestaan door de lectoren, die de schakel tussen theorie en praktijk vormen. De sectorspecialisten zien dat het aanbod als resultaat van het verandertraject SSR NEXT steeds meer verschilt van de traditionele wijze waarop onderwijs wordt aangeboden. SSR vernieuwt en dat gaan cursisten vaker merken.

Familierecht

“Met een zelftoets kunnen deelnemers vooraf hun kennis toetsen”

Barbara AdmiraalBarbara Admiraal is sectorspecialist voor de sector familierecht. Binnen het aanbod voor haar sector zal komend jaar het nodige veranderen. “Natuurlijk bieden we inhoudelijk nieuwe cursussen aan over actuele ontwikkelingen binnen relevante wetgeving”, vertelt Admiraal. “Dit betekent dat geïnteresseerden zich in 2013 bijvoorbeeld kunnen verdiepen in de veranderingen betreffende de BOPZ, de kinderbeschermingsmaatregelen en alimentatiewetgeving.”

Maar ook de vorm van de opleidingen verandert. SSR biedt in toenemende mate deels digitale modules aan. “Voor bijvoorbeeld de cursus ‘Introductie Familiekamer’ zijn zes voorbereidende opdrachten in de digitale leeromgeving MIJN SSR ontwikkeld. Deze opdrachten worden voorafgaand aan de bijeenkomsten gedaan. Met een zelftoets kunnen deelnemers tevens vooraf hun kennis testen”, aldus Admiraal. “Dankzij de digitale voorstudie is er tijdens de fysieke bijeenkomsten meer tijd voor casuïstiek en kan de docent zijn bijdrage beter afstemmen op de behoefte van de deelnemers”.

Strafrecht ZM

“Meer aandacht voor sociaal- en neuropsychologische factoren bij oordeelsvorming”

Eric Jan Willekers“Meer samenhang en meer aandacht voor competentiegericht opleiden. En daarbij maken we waar mogelijk gebruik van digitale opleidingstools”, zo omschrijft sectorspecialist Eric-Jan Willekers in het kort de focus van de sector strafrecht ZM voor 2013. Willekers neemt een tendens waar waarin het gebruikelijker is om vanuit een eigen verantwoordelijkheid te werken aan competenties. In reactie daarop heeft SRR leerlijnen gerealiseerd, waardoor cursisten zich gedurende langere tijd binnen een thema kunnen ontwikkelen.

In 2012 en 2013 wordt hard gewerkt aan het thema oordeelsvorming, de kerntaak van de strafrechter. “De ‘Dag van het Oordeel’ in december 2011 heeft nog eens bevestigd dat er meer aandacht uit moet gaan naar de sociaal- en neuropsychologische factoren die bij de oordeelsvorming een rol spelen”, vertelt Willekers. Dit sluit aan bij de ontwikkeling van de afgelopen jaren, waarbij SSR van een juridisch instituut transformeert tot een studiecentrum waar cursisten met een brede kijk op de dagelijkse praktijk worden opgeleid en gevormd.

Strafrecht OM

“Aansluiten bij de ontwikkelingen binnen het Openbaar Ministerie”

Berry StinissenVoor het OM sluit het aanbod van SSR steeds verder aan bij de vigneteisen die de organisatie stelt. Hiertoe wordt in 2013 een aantal nieuwe vignetcursussen ontwikkeld en is dit jaar bijvoorbeeld het cursusaanbod Cybercrime al geactualiseerd. “We bieden een gericht pakket opleidingen om officieren van justitie, advocaten-generaal en parketsecretarissen de kennis en vaardigheden bij te brengen die zij nodig hebben om hun taak goed te kunnen uitoefenen”, aldus Berry Stinissen, sectorspecialist strafrecht OM. “Bovendien adviseren en ondersteunen we wat betreft het up to date houden van de vignetten.” In het najaar van 2012 zal SSR samen met de parketten de opleidingsbehoefte ten aanzien van de vignetten systematisch in kaart brengen. Door het aanbieden van extra cursussen heeft iedereen daardoor in 2013 de mogelijkheid om aan de vigneteisen voldoen.

SSR stemt het aanbod doorlopend af op de behoefte van de klant. Zo is in 2012 gestart met het voorzien in de kennisbehoefte die is ontstaan door de introductie van ZSM. In 2013 zal de sector hiervoor nog een aantal modulen ontwikkelen en uitvoeren. Ook voor het project ‘afpakken’ zal SSR specifieke opleidingen bieden aan medewerkers van de afpakteams. Geheel naar de SSR NEXT-gedachte zal bij al deze cursussen zelfstudie, e-learning en aansluiting bij de praktijk steeds belangrijker worden.

Civiel recht

“Flexibeler leren dankzij een digitaal Inleidend college”

Hester Wichers HoethOok in het aanbod voor de sector civiel recht zijn in 2013 meer cursussen met digitale componenten te vinden. Voor de cursus ‘Onrechtmatige daad en schade’ is bijvoorbeeld een inleidend digitaal college ontwikkeld dat cursisten op een zelf gekozen plaats en tijdstip kunnen volgen via MIJN SSR. Sectorspecialist civiel recht Hester Wichers Hoeth wijst ook op de ontwikkeling van leerlijnen. “Wat betreft bijvoorbeeld de cursus Europees privaatrecht bestaat het voornemen deze cursus op drie niveaus aan te bieden. Naast een verdiepend niveau bieden we met ingang van 2013 ook een basisniveau aan. Bovendien zal er een master cursus worden ontwikkeld.” Het advies van de opleidingswerkgroep, die bestaat uit opleiders van diverse gerechten, is belangrijk bij de ontwikkeling van nieuw aanbod. Zo is op het verzoek van deze werkgroep de cursus ‘Burenrecht, grensgeschillen en Kadaster’ ontwikkeld, die met ingang van 2013 kan worden gevolgd.

Zoals bekend heeft de Raad voor de rechtspraak SSR opdracht gegeven te komen tot een nieuw ontwerp voor de initiële opleiding ZM. SSR ontwikkelt in dat kader een pilot voor de cursus ‘Het civiele vonnis’, waarbij deelnemers intensief samenwerken in regionale leerteams. In een veilig en stimulerend klimaat leren de rechters in opleiding zo om gezamenlijk aan resultaten te werken. Dit is een belangrijke aanvulling op de traditionele focus op het schrijven van een vonnis.
            
Net zoals bij andere sectoren zullen de meeste cursussen voor de sector civiel recht in 2013 op afzonderlijke dagen gegeven worden, zonder hotelovernachting en in Utrecht. Deze verandering komt voort uit de vraag naar een minder lange aaneengesloten afwezigheid van de deelnemers op de werkplek en een kostenbewuster aanbod. Het uitgangspunt is dat alle tweedaagse PE-cursussen worden opgesplitst in afzonderlijke dagen.
  

Bestuursrecht

“Snel en op maat kunnen inspelen op een actuele kennisbehoefte”

Lisa PetrusmaLisa Petrusma, sectorspecialist bestuursrecht, voorziet voor 2013 een dynamischer aanbod dat sneller in kan spelen op de actualiteit en daardoor beter aansluit bij de praktijk. Om dit te bewerkstelligen zullen er vaker themabijeenkomsten georganiseerd worden rondom de introductie van nieuwe wetgeving. “Na politieke besluitvorming moeten we soms snel handelen. De informatiebehoefte is dan vaak immers groot. Tijdens relatief snel te organiseren themabijeenkomsten kunnen vakgenoten elkaar ontmoeten en hun kennis kunnen overdragen”, aldus Petrusma.

Onder andere binnen de sector bestuursrecht wordt steeds meer maatwerk geleverd. Naar aanleiding van een concrete vraag van een rechtbank ontwikkelt SSR in dat geval een cursus op maat, die vaak ook ‘in house’ wordt gegeven. Het aantal cursussen voor bijvoorbeeld belastingrecht is in 2013 gereduceerd, terwijl SSR juist voor dat onderwerp specialistisch maatwerk wil leveren. Petrusma: “We willen in toenemende mate experts op locatie inzetten om daar kennis over te dragen. Toegespitst op de concrete vraag en aansluitend bij de praktijk.”

Een actueel overzicht van het complete aanbod van SSR vindt u op www.ssr.nl.  
 

 

 

 

Nieuwsoverzicht