Enthousiasme over zelfstudie en digitalisering

In januari en februari is de eerste vernieuwde basiscursus Omgevingsrecht gegeven. Ruim twintig bestuursrechters en –secretarissen reageerden enthousiast op de verkorte cursus, waarbij zelfstudie en een digitale leeromgeving centraal staan.

Conform de moderne gedachten over ontwikkeling en onderwijs en de wens bij de klanten streeft SSR ernaar om kortere cursussen te geven. Daarbij moeten de cursisten zich tevoren via zelfstudie goed verdiepen in de theorie, die digitaal wordt aangeleverd, zodat zij daarna zoveel mogelijk nut kunnen halen uit de praktijk- en contactdagen. In die nieuwe formule van SSR NEXT werd de eerste cursus uit het curriculum Omgevingsrecht teruggebracht van zes naar drie dagen.

Tijdens de driedaagse cursus wordt het systeem van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) behandeld en het ruimtelijk bestuursrecht, vooral het publieke bouwrecht. Uit de reacties van de deelnemers bleek de tijd die tevoren besteed moet worden aan het verwerven van de basiskennis geen probleem. Positief ook waren zij over het digitaal beschikbare cursusmateriaal. Daarbij hadden de cursisten nog wel wat wensen. Zoals het verzoek om ondersteunende middelen als een tablet bij het gebruik van e-learning en een wifi-verbinding in de cursuszaal. In het tweede kwartaal van dit jaar zal er de mogelijkheid zijn om via smartphones en tablets het cursusmateriaal te downloaden. De kritiek van sommigen op de noodzaak om al het materiaal uit te printen is daarmee van de baan.

Nieuwsoverzicht