E-learning nieuwe standaard voor basismodules

E-learning wordt de nieuwe standaard voor de basismodules 1 tot en met 4 voor administratief medewerkers. Cursisten combineren digitale zelfstudie voortaan met één intensieve contactdag. Dit bleek tijdens de pilot van het afgelopen jaar een efficiënte werkwijze te zijn, waarbij docenten goed voorbereide en enthousiaste cursisten troffen. “Deze werkwijze maakt dat de contactdag echt een verdieping in de lesstof oplevert. Docent en cursisten kunnen zich meer richten op de highlights en daarover discussiëren. Dit is een meerwaarde ten opzichte van de oude werkwijze”,
zo vertelt Tom Rijntjes, teamleider facilitair bedrijf bij de rechtbank Arnhem en docent voor de basismodules.

SSR beantwoordt aan de vraag naar meer tijd- en plaatsonafhankelijk leren en efficiënter opleiden. Daarom bieden we daarvoor geschikte lesstof steeds vaker digitaal aan, waarbij gebruik gemaakt wordt van bijvoorbeeld webcolleges en online toetsen. Dit is mogelijk gemaakt binnen de persoonlijke digitale leeromgeving ‘MIJN SSR’ die sinds najaar 2011 in gebruik is. Voor de basismodules is op deze wijze de contactduur terug gebracht van tweeënhalve naar één dag.

In de evaluatie lieten de cursisten zich positief uit over de vrijheid en flexibiliteit. Medewerkers waarderen het dat zij online direct met de basismodules kunnen beginnen en niet hoeven te wachten op een cursusuitvoering. Nieuwe collega’s maken zo een vliegende start. Technische kinderziekten die tijdens de pilot opdoken, zijn inmiddels grotendeels opgelost. Aandachtspunt blijft de beschikbaarheid van video- en geluidskaarten op de werkplek, welke nodig zijn om optimaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden binnen MIJN SSR.

Een aantal docenten had aanvankelijk een wat sceptische houding m.b.t. de beschikbare tijd voor de lesstof en de mogelijkheid tot direct contact met de cursist. In de evaluatie kijkt het merendeel echter positief terug op deze nieuwe manier van lesgeven. Het komende jaar zal SSR de opgedane ervaring gebruiken om ook in andere modules en cursussen voor administratief (juridisch) medewerkers e-learning-componenten te integreren. In 2013 worden de huiswerkopdrachten en stageverslagen digitaal aangeboden aan de docenten. Ook worden dan de eindtoetsen via de digitale weg afgenomen. Een contactdag blijft echter deel uitmaken van ieder curriculum.

Nieuwsoverzicht