Diederik Greive: veel innovatie opleidingen OM

De koers die het Openbaar Ministerie voor de komende jaren heeft uitgezet is de basis voor veel vernieuwende, innovatieve en soms zelfs revolutionaire SSR-opleidingen voor het Openbaar Ministerie. Met daarnaast het mede vormgeven aan de nieuwe initiële opleiding voor Zittende Magistratuur en OM heeft Diederik Greive, directeur Opleidingen OM bij SSR, dit jaar zijn handen vol.

“In Perspectief 2015, het overkoepelend strategisch plan van het OM, staan belangrijke speerpunten. Drie daarvan vormen in 2012 een belangrijke leidraad voor het opleidingsaanbod bij SSR voor leden van het OM”, aldus Greive.

mr. Diederik Greive“Allereerst het onderwerp ‘ondermijning’. Dat is een totaal vernieuwende aanpak van de georganiseerde en financieel-economische criminaliteit. In samenwerking met een keten van andere betrokkenen wordt hierbij geprobeerd om deze vormen van criminaliteit in een vroeg stadium te ondermijnen door programmatisch te werken en interventies uit te voeren. Samen met het landelijk parket en het functioneel parket heeft SSR daarvoor een innovatieve leergang ontwikkeld met onder meer een pakket van masters om een geselecteerde groep officieren van justitie en advocaten-generaal te trainen in deze nieuwe manier van werken van het OM. Een mooi voorbeeld van co-creatie tussen SSR en de klant (lees het OM).

“Ander speerpunt voor het OM dit jaar is de aanpak van zogeheten High Impact Crime, zoals zedendelicten en veel voorkomende criminaliteit als overvallen. De rol die slachtoffers spelen in het strafproces wordt ook in dit soort zaken steeds groter. In de SSR-opleidingen en -cursussen moet daarvoor aandacht zijn. Zoals ook voor het gebruik van social media in de opsporing. Officieren van justitie, maar ook secretarissen, zullen goed opgeleid moeten worden in communicatieve vaardigheden.

“Het derde belangrijke punt in de OM-koers voor 2012 is het project ‘versnelde afhandeling van strafzaken’. Bij vijf parketten in de grote steden zijn er pilots waarbij officieren van justitie in samenwerking met de reclassering 24 uur per dag, zeven dagen per week, zaken versneld afdoen. Een grote revolutie voor het OM. Deze manier van snel werken aan de frontlinie vraagt op tal van punten om andere kennis en vaardigheden dan die welke een ‘gewone’ officier moet hebben. Op verzoek van het OM is SSR druk bezig met het verder ontwikkelen van cursussen en trainingen voor onder meer de praktijkopleiders (TPO’s) om de mensen die op deze nieuwe innovatieve manier 24/7 werken daarop ook goed toe te rusten.

“Behalve alle ‘opdrachten’ aan SSR vanuit het OM zal dit jaar ook voor een groot deel gevuld zijn met het vorm geven aan de nieuwe initiële opleiding die de oude raio-opleiding vervangt. Hoewel ZM en OM in de beginfase van die opleiding – werving, selectie en de start van het onderwijs – elk een ander pad lopen, is er in de modulaire fase veel uitwisseling tussen beide. Officieren van justitie nemen een kijkje in de keuken bij de rechters en leren daar onder meer analyseren en schrijven. Rechters, op hun beurt, kunnen bij het OM hun licht opsteken over onderwerpen als goed spreken in het openbaar, en krijgen inzicht in de dynamiek van de opsporing. Die wisselwerking is geweldig belangrijk. Als je weet hoe de ander werkt, kun je je eigen vak beter uitoefenen. ZM en OM verschillen, maar bij elkaar opgeteld vormen zij toch ‘dé magistratuur’ van Nederland. En SSR is het enige instituut waarin beiden op die manier verenigd zijn.”

Nieuwsoverzicht