De SSR-Zesdaagse 2013: dag 1 & 2

In januari vinden de eerste twee dagen van de SSR Zesdaagse plaats. We vroegen de presenterende ‘koppels’ om nadere informatie over ‘Beslissen en motiveren’ en ‘De meerwaarde van de meervoudige kamer’.

Dag 1: Beslissen en motiveren

De motivering van rechterlijke uitspraken staat al geruime tijd in de belangstelling. Het gaat hierbij meestal om de begrijpelijkheid van rechterlijke beslissingen. Dit met het oog op het vertrouwen van de samenleving in de rechtspraak. Minder aandacht in de media echter krijgt de totstandkoming van de rechterlijke motivering.

Deze bijeenkomst is gericht op het proces van de rechterlijke besluitvorming. We starten daarbij met een korte theoretische inleiding over de inzichten uit wetenschappelijk onderzoek op het gebied van beslissen en motiveren. Daarna gaan de deelnemers aan de hand van een aantal casussen aan de slag. Door middel van een experiment worden genoemde inzichten proefondervindelijk getest. Bekeken wordt hoe beslissingen tot stand komen, wat de invloed van interactie met anderen is en wat het effect is van motiveren op beslissen. De resultaten worden gezamenlijk geanalyseerd en afgezet tegen de theoretische inzichten.

Eddy Bauw

Bart-Jan van Ettekoven

Eddy Bauw

Bart Jan van Ettekoven

Aanmelden
Aanmelden voor deze (en andere) bijeenkomst(en) is mogelijk door dit online formulier in te vullen of door een mail te sturen aan events@ssr.nl.

Dag 2: De meerwaarde van de meervoudige kamer

Meervoudig rechtspreken is vanouds gezien als een voorwaarde voor kwaliteit. Zeker daar waar het complexe situaties betreft (drie weten immers meer dan één). Die wijsheid veronderstelt wel een aantal te vervullen randvoorwaarden en daarover handelt deze bijeenkomst.

We starten met een korte inleiding waarin een strafrechtelijke casus wordt geïntroduceerd. Vervolgens worden de deelnemers ingedeeld in groepen van drie. De leden van deze ‘meervoudige kamers’ buigen zich over het dossier van de casus en gaan na lezing daarvan raadkameren om tot een beslissing te komen. In het licht van de psychologische literatuur worden de verrichtingen van de meervoudige kamers door de begeleiders geanalyseerd en vervolgens aan de groep gepresenteerd. Daarbij komen twee vragen aan bod:

– Welke sociaalpsychologische processen spelen een rol bij de beslissing?
– Hoe zijn deze processen van invloed op de kwaliteit van de beslissing?

Tot slot blikken we terug en kijken we naar de betekenis van onze ervaringen voor de praktijk. Een praktijk die breder is dan alleen de meervoudige kamer, want onze bevindingen zijn van toepassing op ieder overleg dat in het kader van rechtsvinding plaatsvindt. 

Leny de Groot

Femke ten Velde

Leny de Groot-van Leeuwen

Femke ten Velden

Aanmelden
Aanmelden voor deze (en andere) bijeenkomst(en) is mogelijk door dit online formulier in te vullen of door een mail te sturen aan events@ssr.nl.

De SSR Zesdaagse 2013
De SSR Zesdaagse is een collegetour over kennisoverdracht en kennistoepassing rond het rechterlijk oordeel. Meer informatie over de achtergrond van de SSR Zesdaagse leest u hier.

Nieuwsoverzicht