Brug naar nieuwe opleiding

De laatste lichting raio’s die hun opleiding tot officier van justitie of rechter in ‘oude stijl’ volgen, is op maandag 1 oktober van start gegaan bij SSR in Zutphen. Deze groep vormt de brug naar de nieuwe initiële opleidingen waar overkoepelende vaardigheden en thema’s als professionele attitude, feedback en intervisie uitgebreid belicht worden.

Rosa Jansen (voorzitter CvB SSR en rector raio-opleiding) benadrukte in haar welkomstwoord de unieke positie die de vijfentwintig nieuwe raio’s innemen. Een groep die nog de keuze kan maken tussen officier en rechter, maar al wel de vruchten plukt van de uitgangspunten van de nieuwe initiële opleiding. “Van een ‘bezemklas’ is dan ook geen sprake”, aldus Jansen. “De groep volgt een volwaardige opleiding en krijgt daarbij alle benodigde ondersteuning van SSR en de praktijkopleiders van de gerechten en parketten.”

Na twee introductiedagen met onder andere programma-onderdelen als ‘de kunst van het vragen stellen’, ‘debattechnieken’ en ‘intervisie’, begint de groep op de derde dag met de eerste cursus ‘Het strafvonnis’. De avond daarvoor staat er echter nog een heus ‘bootcamp’ op het programma om de teamgeest van de groep te bevorderen. Teambuilding is niet voor niets een onderdeel van de introductie. “We willen dat iedereen de eindstreep haalt en daar heb je elkaar bij nodig. Bovendien zullen jullie die teamgeest ook in je verdere carrière goed kunnen gebruiken”, aldus de rector.

SSR wenst de raio’s veel succes met hun opleiding!

Nieuwsoverzicht