Basis A-modulen digitaal

Sinds jaar en dag biedt SSR administratieve modules aan voor medewerkers die gaan werken in de rechterlijke organisatie. In het licht van het deelproject iSSR heeft SSR in samenspraak met mensen uit de Rechtspraak besloten om deze modules om te bouwen tot digitale versies, waardoor enerzijds de inhoud van de modules aanzienlijk is gemoderniseerd en anderzijds de modules meer flexibel toegankelijk gemaakt zijn.

In december 2011 heeft SSR de opleidingscoördinatoren en de docenten van de A-modulen geïnformeerd over de digitale versie van de basis A-modulen voor de Rechtspraak. De opkomst was groot en de reacties op de digitale A-modulen waren overwegend positief. Inmiddels zijn de basismodulen 1, 2 en 3 omgebouwd. Module 4 is 1 februari 2012 gereed.

De nieuwe procedure gaat in grote lijnen als volgt: Per jaar worden voor elke basismodule 4 landelijke contactdagen gepland (maart, juni, september en december) en 4 inschrijfrondes. Cursisten die de modulen moeten volgen hebben zo een speling van maximaal 3 maanden tussen de datum van inschrijving en de contactdag. Vier weken vóór de contactdag is de sluitingstermijn voor inschrijving op die module. Anders is de tijd voor de cursist te kort om de opdrachten te kunnen maken. Inschrijvingen nà die sluitingstermijn worden doorgeschoven naar de eerstvolgende contactdag.

Na de inschrijving krijgt de cursist toegang tot de lesstof op digitale leeromgeving ‘Mijn SSR’. De cursist kan dan beginnen met het bestuderen van de digitale module. 

Voorafgaand aan de cursusdag moeten een aantal opdrachten ingeleverd worden.  De opdrachten worden door de docent nagekeken vóór aanvang van de contactdag en vervolgens tijdens de contactdag besproken. Nadat de contactdag gevolgd is,  kan de cursist de eindtoets maken. Ook dit gebeurt digitaal.

Het is ook mogelijk dat de gerechten en parketten er de voorkeur aan geven om regionale- of lokale contactdagen te organiseren.  In overleg met SSR is dit mogelijk, waarbij SSR een faciliterende rol heeft. De overige cursuscomponenten (digitale leeromgeving, opdrachten, toetsen) blijven hetzelfde. De bedoeling van de digitale leeromgeving is dat  er middels de digitale module geleerd wordt en niet meer via klassikaal onderwijs. Hierdoor verandert het karakter van de contactdag. De contactdag is er niet om les te geven, maar om te verlevendigen en te verduidelijken.

Een meer gedetailleerde briefing zal binnenkort uitgaan naar alle opleidingscoördinatoren en docenten van de basismodulen.

Nieuwsoverzicht