Atomium

Herhaaldelijk wordt me gevraagd of ik het niet vervelend vind dat steeds meer gerechten, naast SSR, hun eigen PE-activiteiten organiseren. Of ik dat niet voel als oneigenlijke concurrentie of zoiets. Nee, dat vind ik niet vervelend en ik zie het zeker niet als concurrentie! Vanaf volgend jaar zal iedereen driekwart van de PE-normen bij (of via) SSR vullen, zo hebben de Raad voor de rechtspraak en de Presidentenvergadering besloten. Dit biedt nieuwe uitdagingen. Niet omdat SSR dat extra aanbod niet wil of kan leveren, maar omdat die in eigen huis georganiseerde workshops, lezingen of bijeenkomsten de honger naar kennis alleen maar verder opwekken en inzichten verrijken.

De rechtbanken en hoven zijn voor de kennisomgeving van SSR uiterst belangrijke spelers. Ze zitten bomvol expertise en know how en zouden, als het aan mij ligt, niet slechts 90 uur per drie jaar, maar meerdere uren per week (!) moeten besteden aan het op peil houden en steeds weer actualiseren van die kennis. Daar heeft SSR alleen maar baat bij. Onze rol bij de vorming en ontwikkeling van magistraten en de duizenden andere medewerkers bij de rechterlijke organisatie is niet solistisch. SSR zit niet op een eiland. Onze kracht schuilt juist in het bundelen, afstemmen en optimaliseren van allerlei vormen van kennisontwikkeling die aanwezig is bij nationale en internationale spelers in het veld. Dat doen we samen met gerechten, parketten, kenniscentra, zoals die bij OM en ZM, universiteiten, andere opleidingsinstituten en allerlei netwerken die wij onderhouden. Hoe hoger de kwaliteit en kwantiteit aan kennis is bij al die verschillende partners, des te hoger het niveau is van bijvoorbeeld de verdiepingsleerlijnen die SSR vanuit die samenwerking kan aanbieden. De een vult de ander aan en dat allemaal in het gezamenlijk belang om goed opgeleid een rechtvaardige samenleving te bedienen.

Ik vergelijk die band tussen ons allen graag met het Atomium in Brussel. De negen bollen zijn gelijkwaardig en houden elkaar in evenwicht. De een kan niet zonder de ander en samen vormen ze een ijzersterk geheel. Daarom ben ik blij met alle manieren waarop de ‘bollen’ in onze kennisomgeving hun niveau zo hoog mogelijk brengen én houden. Dat levert voor iedere deelnemer, en dus ook voor SSR, een meerwaarde op!

Nieuwsoverzicht